På dagarna jobbar Ilona Pihlström med ekonomi och administration på Finnhammars. På fritiden målar hon. Nästa projekt blir att måla av Josse, hennes gröna papegoja.

Det är måleri som gäller för dig, hur kommer det sig?

– Redan när jag var liten var jag intresserad av att teckna och att måla med vattenfärg. I min familj var det jag som vaknade först på morgonen och då började jag dagen med att måla. Det var alldeles tyst hemma och jag satt på golvet och tecknade. När jag blev äldre kom jag ifrån det, men tog upp måleriet igen när mina barn var små.

Hur kom du igång igen?

– Jag köpte en introduktionsbok till oljemåleri och började måla helt enkelt. Första motivet var ett äpple på ett träbord – ett klassikt motiv som är tillräckligt enkelt för att våga börja. Jag kommer ihåg att jag målade i fyra timmar och satt uppe halva natten. När jag vaknade var jag mer utvilad än någonsin, trots bara fyra timmars sömn. Då fick jag en aha-upplevelse – det var ju något för mig. Jag njöt av att måla.

Vilken typ av konstnärskap ägnar du dig åt?

– Främst olje- och akrylmåleri. Jag har gått en del kurser, bland annat i färglära, och fortbildat mig successivt. Du lär dig mer och mer desto mer du målar, det finns egentligen ingen gräns – du blir aldrig fullärd.

Vilket är ditt favoritmotiv?

– Favoritmotivet är nog människor. Jag tycker att det är spännande att få till hudfärger, skuggor och ljus. De flesta börjar med något föreställande, stilleben, men numera är det mer abstrakta motiv som gäller för mig. Jag vill lära mig det också.

Du målar dock inte så mycket just för tillfället, varför?

– Jag har köpt en grön lessons sparvpapegoja, Josse, som jag umgås mycket med. Jag tar ut Josse ur buren, sätter henne på fingret och kliar henne i nacken. Då är det svårt att hålla i penseln samtidigt.

En papegoja alltså, perfekt att måla av?

– Josse är vackert grön och tanken är att måla av henne, men jag har inte hunnit ännu.

Har du ställt ut dina tavlor, det måste ju vara varje konstnärs dröm?

– Jag gjorde det ett par gånger när jag var yngre. Det är riktigt kul att höra kommentarer om mina tavlor. Det är en dröm att ta tag i igen när jag blir pensionär, numera fungerar tavlorna mest som presenter till vänner och släktingar.

Det är inte bara konstnärskap som förgyller din fritid. Du är även intresserad av stjärntecken, berätta?

– Jag tänker mycket i bilder och stjärntecken är ett bildspråk för mig. Stjärntecken ger en bild av personer i grova drag och har hjälpt mig mycket när det gäller att läsa av människor. Jag kan dra en parallell till konsten. Vid ett tillfälle var jag på kurs där en grupp på tio personer hade målat av samma modell. Trots samma motiv såg den kvinnliga modellen helt olika ut i de olika gestaltningarna. Vi människor pratar olika språk och tolkar saker olika. Stjärntecken är ett sätt att lättare förstå oss på människor och i grova drag tycker jag att beskrivningarna stämmer.

Har du nytta av ditt intresse även i ditt jobb?

– När jag målar får min logiska hjärnhalva en spa-behandling. Jag umgås med den delen av mig själv som är bortom alla krav. Det är en lyxig känsla av att inte vara på väg någonstans eller från någonstans. När jag är uppe i arbetet med tavlan försvinner tid och rum. Att ha ett intresse är som rekreation och i mitt fall fungerar målandet avstressande – den som är avstressad presterar bättre på jobbet.

Christian Albinsson

Fakta:

Ilona Pihlström

Titel: Ekonomiassistent.

Födelseår: 1962.

Byrå: Finnhammars Revisionsbyrå.

Bor: Upplands Väsby och Stockholm.

Inspireras av: ”Jag inspireras av mina fantastiska kollegor, samt fåglar, fjärilar och myror. Jag gillar att studera insekter.”

Drömmer om: ”Åka till Seychellerna och studera paradisfåglar och eventuellt kunna måla av dem.”