I förra numret av Balans presenterade vi vår årliga jämställdhetsundersökning. Visserligen är det fortfarande en klar majoritet män bland delägarna, men andelen kvinnor har ökat starkt jämfört med förra årets undersökning. Vår prognos blev ett jämställt delägarskap år 2026.

Journalister är som bekant nyfikna, och vi ville veta mer om hur de stora byråerna tänker kring jämställdhet. I en serie intervjuer som finns att läsa på tidningenbalans.se har Balans reporter Rakel Lennartsson intervjuat byråledare och HR-chefer. Och resultatet överträffar våra förväntningar! Allt tyder på att det jämställda delägarskapet kommer att uppnås redan 2024, alltså två år tidigare än med dagens ökningstakt.

Vi på redaktionen kan inte låta bli att tro att våra årliga jämställdhetsundersökningar har satt en viss press på byråledningarna, och kanske snabbat på processen en smula ...

För visst kan god journalistik bidra till samhällsnytta!

Sammantaget konstaterar vi att branschens ledare tar frågan på största allvar, och inser att en bransch som rekryterar många topptalanger, men sedan tappar dem längs vägen har problem. Så nu gäller det att öka takten, så att det inte bara blir tomma ord! Själv skulle jag nog kunna tänka mig att satsa ett par månadslöner på ett jämställt delägarskap i de största byråerna 2024!

Vågar du?

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se