I augusti drar den första PT-utbildningen för redovisningskonsulter igång. Fokus ligger bland annat på att utveckla affären.

Under hösten kommer ett tjugotal redovisningskonsulter att genomgå den första PT-utbildningen. Inte minst för redovisningskonsulterna innebär automatiseringen en stor omställning, och för att stötta redovisningskonsulterna i den utmaning som uppstår när rollen förändras har FAR lanserat PT-utbildningen. Intresset har varit stort och den första kursen är i princip full.

– Om det visar sig att det finns intresse hos fler ser vi över möjligheterna att köra ytterligare en kurs under hösten, säger Robert Wennberg, projektledare för PT-utbildningen.

I takt med digitaliseringen och att de manuella arbetsmomenten därmed minskar ser allt fler möjligheten att kunna hjälpa sina kunder med rådgivning. Men för att få en möjlighet att vara rådgivande mot kunden krävs förtroende, och även en djupare förståelse och ett coachande förhållningssätt.

– Vi har valt att dela upp kursen på tre tillfällen och två webbinarier under hela hösten eftersom kursen innebär att du måste bli beredd att göra något annorlunda i din verksamhet när du är klar. Kursen är en stor investering i att möta framtiden, säger Robert Wennberg.

Genom PT-utbildningen ska redovisningskonsulterna ges verktyg som hjälper dem att ta en djupare dialog med kunden, så att de kan hjälpa kunden att utveckla sin affär. Det handlar i större utsträckning om att förstå sin kunds verksamhet och våga gå bredvid kunden – som en personlig tränare – för att hjälpa kunden till framgång.

Teori varvas med praktik och hemuppgifter, och kursdeltagarna får följa ett fiktivt företag och arbeta med det bland annat genom rollspel. Lärarna på PT-utbildningen är personer som är experter inom coaching, kommunikation och affärsutveckling. Dessutom medverkar även tekniska experter med erfarenhet från det lilla företaget.

Charlotta Marténg