Kan proffsiga Linkedin-profiler öka byråns hit rate vid upphandlingar?

– Ja, definitivt, menar Lars Högvik, försäljningschef på Mazars.

85 procent av medarbetarna i Mazars Sverige har en genomarbetad och snygg LinkedIn-profil, ett resultat av en strategisk satsning som påbörjades för ett och ett halvt år sen. Satsningen är internationell och globalt har runt 70 procent av Mazars medarbetare en LinkedIn-profil.

Även om det är svårt att mäta satsningen i pengar, så är Lars Högvik säker på att den innebär en konkurrensfördel.

– LinkedIn har allt mer kommit att bli ett försäljnings- och marknadsföringsverktyg och jag är övertygad om att detta har ökat våra chanser vid upphandlingar. Många kunder vill ju veta vilka de ska göra affärer med och gör en hel del research innan de kontaktar ett företag. Det handlar inte bara om företaget utan om vilka personerna är som ska göra jobbet. Då är LinkedIn ett utmärkt verktyg, säger Lars Högvik, försäljningschef på Mazars.

Att satsa på att lyfta fram medarbetarna är också helt i linje med Mazars filosofi.

– Vi är personliga i vårt varumärkesbyggande och därför är det också viktigt med personliga LinkedIn-profiler, säger Marie Bergman, marknadskoordinator på Mazars.

För att få med alla medarbetare på tåget har Lars Högvik och Marie Bergman genomfört workshops på kontoren runt om i landet och coachat medarbetarna i arbetet. Många hade redan en LinkedIn-profil, men ofta utan vare sig foto eller personlig presentation.

Processen kan delas in i två steg: Först skapar man en snygg och prydlig profil med porträttfoto, personlig presentation, cv och loggor. Därefter går man vidare och bekantar sig med de verktyg som LinkedIn erbjuder.

– Det finns hur många affärsmöjligheter som helst. Du kan gå med i olika nätverk och grupper, och kan snabbt sprida nyttig och relevant information, säger Marie Bergman.

Parallellt med arbetet har riktlinjer för närvaron på LinkedIn tagits fram. Vissa saker kanske är självklart, som att man inte poserar med en paraplydrink eller lägger ut bilder på vad man åt till frukost. Men det handlar också om hur verktyget ska användas för att ge bäst effekt, exempelvis vad man lägger ut och delar med sina kontakter.

– Tänk inte utifrån vad du själv vill säga, utan vad du tror att dina kontakter är intresserade av. Det handlar alltså inte om att trumma ut säljbudskap. Men givet att vi är relevanta så resulterar det i en viral spridning som är svårslagen, säger Lars Högvik.

Hur går ni vidare?

– LinkedIn är framtiden, säger Lars Högvik, som tror att verktyget kommer att utvecklas och användas allt mer som ett mätverktyg, exempelvis när man letar efter en ny affärskontakt.

Han exemplifierar med möjligheten ”Skills and Endorsements”, där man bland annat kan intyga vilka områden en person behärskar och är bra på i sitt yrkesliv.

– Det är början till ett ratingsystem. Och det kommer revisorer och redovisare sannolikt bli ”utsatta” för i framtiden. Hur var det till exempel att bli reviderad av revisor x och Mazars? Hur var den faktiska leveransen? Sådant här måste man lära sig att älska, allt blir ju mer och mer transparent. Det finns ingen väg runt, säger Lars Högvik.

Pernilla Halling

Tips

Råd från Lars Högvik och Marie Bergman till alla som uppdaterar sin Linkedin-profil:

Håll koll på ”Notify Your Network”-knappen. Om du inte avaktiverar denna funktion kommer alla dina uppdateringar att skickas ut till hela ditt nätverk. Det kanske inte är så kul att meddela att du nu lärt dig engelska eller att du har fått nytt jobb, när du bara putsar lite på ditt cv.