De stora revisionsbyråerna tar täten i näringslivets jämställdhetsliga

Revisions- och rådgivningsbranschen har goda förutsättningar att bli en helt jämställd bransch. Målet om minst 40 procent kvinnor bland delägarna är nu mindre än tio år bort.

Balans återkommande jämställdhetsundersökning visade i år på en fördubblad ökningstakt i tillväxten av kvinnliga delägare i de största revisionsbyråerna i Sverige. Med den ökningstakten skulle branschen vara jämställd inom tio år. Efter en rundfrågning bland vd:ar och HR-chefer i ledningen för de sju största revisionsbyråerna visar det sig emellertid att 40-procentsmålet kan vara uppnått ännu snabbare än så. När Balans tolkar deras respektive uttalanden, där några har gett konkreta löften, medan andra pekat på en riktning, visar det sig att det jämställda delägarskapet förmodligen är endast åtta år bort och kommer att vara uppnått redan 2024.

Detta kan jämföras med Allbrightrapportens prognos för näringslivet i stort. Enligt den kommer det att dröja ända till 2040 innan näringslivets ledningsgrupper blir jämställda. Med andra ord kan revisions- och rådgivningsbranschens största företag nå jämställdhetsmålet tre gånger snabbar än de stora börsbolagen.

Rakel Lennartsson

BALANS_2016_N04_A0008_bild_1
BALANS_2016_N04_A0008_bild_2
BALANS_2016_N04_A0008_bild_3