Med raska steg närmar vi oss Almedalsveckan, denna unika möjlighet till utbyte av åsikter och idéer. Från FAR:s sida ska vi i år uppmärksamma angelägna samhällsfrågor som kommunernas hållbarhetsarbete, etiken kring skatteplanering och kampen mot korruption. Jag erkänner gärna att det känns lite pirrigt.

Målsättningen är att bidra till konstruktiv dialog och lärande på områden där branschen kan och ska göra nytta. Men det som händer innanför murarna i Visby får inte stanna där, utan vi vill tvärtom kroka arm med andra aktörer som också vill ta ansvar för hållbar utveckling för näringsliv och samhälle.

”Hur hållbar är Liberalernas politik i praktiken?” Så lyder rubriken på FAR:s seminarium under Almedalsveckans första dag, söndagen 3 juli. På samma sätt ska FAR sätta betyg även på de övriga riksdagspartiernas hållbarhetsarbete under de sju efterföljande dagarna.

FAR granskar alltså hur partierna jobbar i praktiken med hållbarhet. Mot den bakgrunden har åtta kommuner runt om i landet valts ut där respektive parti har starkt väljarstöd och därmed stor möjlighet att förverkliga den egna politiken. Självklart erbjuds berörda kommunalråd tillfälle att under seminarierna ge sin syn på det hållbarhetsarbete som bedrivs på hemmaplan.

FAR:s bedömning av hållbarhetsarbetet sker utifrån aspekter som medborgardialog och transparens. Medborgarnas förväntningar på hållbarhetsarbetet och kommunernas sätt att informera om mål och måluppfyllelse är därför i fokus. De konkreta kriterierna för FAR:s mätning av hållbarhetsarbetet har fastställts med utgångspunkt i FN:s globala mål för hållbar utveckling. I arbetet med att utveckla bedömnings- och mätmetoder har vi tagit hjälp av expertis från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. I den dialogen har vi för övrigt lärt oss att allt går att mäta.

Till bilden hör att det saknas etablerad normgivning för hur de svenska kommunerna ska rapportera om hållbarhet. Eftersom kommunerna är en så betydelsefull del av det svenska samhället vill FAR verka för att arbetet för respektive rapportering av hållbarhet utvecklas. Räkna därför med att FAR kommer fortsätta att granska kommunernas hållbarhetsarbete.

Ett ständigt aktuellt ämne är etik och moral i samband med skatter. Reportaget i Uppdrag granskning om Panamaläckan och den gigantiska mängden brevlådeföretag har bidragit till att sätta frågor kring skattemoral i fokus.

Under måndagen 4 juli arrangerar FAR seminariet ”Kan skatteplanering vara samhällsnyttig?”. Jag kan utlova en spännande dialog om skatteplanering i både privata och offentliga företag. Vad syftar skatteplanering till? Och hur stort är utrymmet för etik? En fråga är naturligtvis vilket samhällsansvar skatterådgivaren har – räcker det att tillämpa lagar och regler rätt och riktigt eller finns det ett moraliskt ansvar som går mycket längre? Från branschen, för att inte tala om den enskilda skatterådgivaren, förväntas ett tydligt svar på den frågan.

Precis som förra året medverkar FAR i kampanjen ”Tillsammans mot korruption”. Bakom initiativet ligger Institutet mot Mutor, Transparency International Sverige och American Chamber of Commerce in Sweden. Efter hand har en lång rad organisationer anslutit till det gemensamma arbetet att bekämpa korruption. För mig är det givet att redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare gör stor skillnad i kampen mot det gift som korruptionen utgör.

På tisdag morgon, 5 juli, inleder FAR seminarieserien i kampanjen. Temat för vårt seminarium handlar om hur vi kan bryta trenden för mutbrott i såväl privata som offentliga verksamheter. En sak är säker: att motverka korruption ställer krav på integritet och ledarskap. Tonen från toppen får inte vara en klingande cymbal utan måste omfatta handfasta beslut och action. Ledningen ska helt enkelt ”walk the talk”.

Till sist vill jag välkomna alla att följa FAR i Almedalen och bidra till lärandet, antingen på plats i Visby eller via webben och sociala medier. Hashtaggen är #farialmedalen.

Väl mött i Almedalen!

Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.