Miranda Jamburia och Viktorija Lankeviciute tilldelas Svenska Revisionsakademins uppsatsstipendium till Jan-Erik Gröjers minne för bästa uppsats 2015.

Miranda Jamburia och Viktorija Lankeviciute har fått ta emot priset på 50.000 kronor för sin masteruppsats ”Political influence on the IASB Accounting Standard-Setting: The case of the Leases Standard”. Uppsatsen från Lunds universitet vann i stark konkurrens med åtta andra nominerade arbeten som lagts fram vid svenska universitet och högskolor.

– Det här priset kommer alltid att påminna oss om att när vi ställs inför utmaningar är det viktigt att behålla självförtroendet och inte vara rädd att gå nya, outforskade vägar och att inte bli nedslagen av dem som tvivlar på ens arbete, säger Miranda Jamburia.

En utgångspunkt i vinnaruppsatsen är att processen inom IASB med att ta fram nya redovisningsstandarder är påverkbar, men i vilken grad och vilka aktörer är mest lyckosamma i det avseendet? Författarna har analyserat processen som föregår införandet av nya standarder, och de har tittat på processen gällande ny leasingstandard.

I motiveringen skriver juryn:

”Den distinkta beskrivningen av metod och genomförande, författarnas initierade genomgång av IASB:s process, belysningen av leasingfrågan och intressenternas särdrag – utan att förlora sig i detaljer – imponerar på juryn. Med ett lätt språk och tydliga illustrationer har författarna dessutom gjort svåra frågor tillgängliga, även för icke leasingexperter, och samtidigt presenterat tydliga svar på sin forskningsfråga.”

Hedersomnämnandet går till uppsatsen ”Neutralt uttalande om ansvarsfrihet”, skriven av Jacob Johansson vid juridiska institutionen, Uppsala universitet.

Charlotta Marténg