Det räcker inte att bara prata med tidigare revisorn vid en förstagångsrevision. Trots brister i branschens praxis kan Revisorsnämnden (RN) inte peka på många fall där revisorn har fått anmärkning på denna punkt.

Revisionsstandarden ISA 510 ställer inget absolut krav på att tillträdande revisor tittar i föregående revisors arbetspapper. Däremot måste revisorn inhämta – och dokumentera – revisionsbevis för att den ingående balansen är väsentligen korrekt. Om den ingående balansen innehåller fel, kan resultaträkningen för året, där felen rättas, ge ett felaktigt intryck. I många fall är en genomgång av tidigare revisors dokumentation det enda och det mest effektiva sättet.

– Som alltid är det en tolkningsfråga vilken nivå som behövs på revisionsbevisen, men begränsar man sina åtgärder till att prata med sin företrädare tar man en kalkylerad risk, säger Mathias Byström på Revisorsnämnden med anledning av Balans rapportering kring arbetspapper.

I sin bok

Nyckeln till ISA skriver Olle Herolf att revisorer kan tycka att det är pinsamt att en konkurrent ska granska och bedöma deras arbete. Topprevisorer som Balans har talat med bekräftar också bilden av att en personlig kontakt anses vara det viktigaste när det gäller att skaffa sig en bild av den tidigare revisionen. Men detta är alltså inte fullgott enligt ISA (510 p. 5 c.).

– Min tolkning är att den nya revisorn behöver gå igenom vissa arbetspapper. Att bara prata med den tidigare revisorn räcker inte som revisionsbevis vid en granskning, såvida den nya revisorn inte genomför tillräckligt med egna granskningsåtgärder av den ingående balansen, men det är inte så ofta vi har haft anledning att pröva dessa frågor, säger Mathias Byström.

Sedan 1995, då RN bildades, har tillsynsmyndigheten bara haft ett fåtal fall av kritik med anledning av brister i revisionen av den ingående balansen. Mathias Byström konstaterar att detta inte varit en stor fråga för RN.

Har ni försummat revision av ingående balans i er löpande kvalitetskontroll?

– Nej, vi har en del förstagångsrevisioner i vår löpande tillsyn men det är inte så att alla dessa leder till disciplinärenden, säger Mathias Byström.

Rakel Lennartsson

Tidigare artiklar i samma ämne:

”Litar svenska revisorer för mycket på varandra?”

tidningenbalans.se

”Fler revisorsbyten en administrativ utmaning för branschen”

(Balans nr 3/2016)