För arbetsgivaren – kvalificerad personal att forma efter arbetsplatsens behov. För studenten – en snabb väg in i yrket. Agentumgruppen i Mora har vuxit tack vare YH-utbildningarna.

”Bra att teori varvas med praktiskt arbete”

Några veckor om året sjuder Mora av liv. Då trängs vasaloppsåkare, publik och frivilliga i staden med målet att se till att den största skidtävlingen i Sverige blir en folkfest. I mitten av april är trängseln inte lika stor och utanför Agentums lokaler pågår schaktarbeten kring byggandet av ett nytt busstorg.

– När det blir klart blir det bra, och det blir lättare igen för våra kunder att parkera här utanför, säger Klaes Gidlund, som driver Agentumgruppen i Mora, och blickar ut över den delvis uppgrävda parkeringsplatsen.

En av de anställda på byrån är Anna Persson, och hennes karriär har skyndats på av en YH-utbildning.

– Jag hade läst till hälsopedagog på högskolan, men lockades av yrket som redovisningskonsult. Däremot kände jag inte för att sitta flera år till i skolbänken. När jag jobbade extra på Agentumgruppen hittade jag en ettårig YH-utbildning för att bli operativ redovisningsekonom och jag tyckte det verkade vara ett bra upplägg med teori varvat med praktiskt yrkesarbete, säger hon.

I utbildningen ingår LIA, lärande i arbetslivet – eller det som tidigare kallats praktik. LIA:n valde Anna Persson att göra hos Agentumgruppen eftersom hon redan hade en fot inne i verksamheten.

– För mig har det varit ett mycket bra upplägg då jag har kunnat få den teoretiska delen och de kunskaperna som behövs, och samtidigt har jag fått erfarenhet som man bara kan få genom praktiskt arbete, säger hon.

Trots att det går åt en del tid i och med att det krävs handledning är Klaes Gidlund övertygad om att det är välinvesterad tid.

– Vi är en byrå som inte är så stor men vi har satsat på att växa genom att ta in nyutexaminerade direkt från skolan. På så sätt kan vi själva forma dem så att de passar vår byråkultur och vårt sätt att arbeta, säger han.

Anna Persson är inte ensam om att ha fått anställning i samband med eller efter LIA. Agentumgruppen etablerade sig i Mora 2010 i och med förvärvet av en liten byrå på orten med en omsättning på 800.000 kronor. I dag är omsättningen fem miljoner kronor och Agentumgruppen har gått från två till tio anställda på fem år. 2014 utsåg Almi byrån till ett av de snabbaste tillväxtföretagen i Dalarna.

– För många byråer är det en utmaning att hitta bra arbetskraft. Genom att vi anställer personer med YH-utbildning får vi personal som kan börja med kvalificerat arbete dag ett och som vi kan forma i Reko-riktning, säger Klaes Gidlund.

YH-praktikanterna som rekryterats har också varit lätta att behålla på byrån. En förklaring kan vara att de just fått göra kvalificerat arbete redan från start.

– Det har varit en stor fördel att få göra alla olika arbetsuppgifter här på Agentumgruppen. Är man på en större byrå kanske man specialiserar sig tidigt, men här har man verkligen fått växa och ta hela ansvaret snabbt. Att få jobba direkt mot kunder och med kundansvar tidigt är stimulerande. Det skapar glädje och engagemang, säger Anna Persson.

Charlotta Marténg