När det blir allt svårare att hitta kvalificerad personal och pensionsavgångar är att vänta kan YH-utbildningar vara lösningen. ”Att ha YH-praktikanter är bästa sättet att rekrytera”, säger Yvonne Jansson från styrgruppen för sektion Redovisning inom FAR.

Redovisningsbranschen står inför många utmaningar. En av dem de talas mycket om är automatiseringen, men Yvonne Jansson som sitter i styrgruppen för sektion redovisning inom FAR, vill också lyfta rekryteringsbehovet.

– Redan i dag är det många som har svårt att hitta rätt personal. Det kommer inte att bli enklare då vi har många fyrtiotalister inom yrket och pensionsavgångar att vänta. Branschen måste ta tag i frågan, och där är YH-utbildningarna otroligt viktiga för oss, säger hon.

Genom YH-utbildningarna får branschen tillgång till kvalificerad personal med erfarenhet av bokföring och de program som används. Yvonne Jansson jämför med hantverkare där det inte bara går att sitta i skolan och läsa sig till hur man gör ett bra jobb. Yrkeserfarenhet behövs för att bli duktig, och för att kunna ta den rådgivande roll som i och med den digitala utvecklingen efterfrågas i större utsträckning.

– Se till att din byrå jobbar efter Reko och har tydliga rutiner för dokumentation och system på plats. Då blir det enklare att ta in YH-praktikanter, och det är det bästa sättet att rekrytera. Som arbetsgivare får du en lång period på dig att testa hur personen fungerar i personalgruppen, vilket kan vara viktigt på en liten arbetsplats. Och studenten får också en bra möjlighet att känna sig för, säger Yvonne Jansson.

Hon uppmanar andra att ta emot YH-praktikanter och se möjligheterna.

– Framtidens redovisningskonsulter behöver erfarenhet och en grund att stå på. Utan praktik kan de inte få den och där har vi ett stort ansvar att ta emot studenter från YH-utbildningarna, säger Yvonne Jansson.

Charlotta Marténg