”Men statusen borde höjas”

YH-utbildningarna borde ha högre status. Det menar Ulf Lundgren, utbildningsledare på Xenter.

De som tar emot praktikanter upptäcker snabbt hur bra studenterna är och vilka möjligheter det leder till för byrån. Trots det säger många nej, och är oroliga att de inte har jobb att ge praktikanterna, säger Ulf Lundgren, Xenter i Tumba.

För redovisningskonsulterna är YH-utbildning en väg in i yrket. Genom att under ett till två år läsa teoretiska ämnen och få möjlighet att göra praktik tar många klivet vidare till en fast tjänst. Arbetsgivare som har tagit emot praktikanter vittnar om kompetent personal villig att arbeta och som går att forma efter de förutsättningar som finns. Studenterna vittnar om att de ges en chans att lära känna arbetsgivaren innan de bestämmer sig för om det är en arbetsplats att fortsätta på.

Men trots att många är positiva är det inte alltid enkelt att hitta praktikplatser. Ulf Lundgren är ansvarig för YH-utbildningen för redovisningsekonomer och berättar att det är studenterna själva som får hitta sina praktikplatser.

– När det är dags för LIA, lärande i arbete, får studenterna själva kontakta företagen och söka praktik hos dem. På så sätt får de också träna på det arbetssökande momentet. Men vi märker att det finns en oro bland företag att ta emot praktikanter och tyvärr säger många nej, fast de egentligen skulle kunna ta emot studenterna, säger Ulf Lundgren.

I de fall studenten själv inte lyckas hitta en plats att ha sin LIA på hjälper skolan till. Ulf Lundgren berättar också att det i de allra flesta fall blir lyckade kombinationer, och att många LIA leder till anställning.

– Det vi önskar nu är att statusen på YH-utbildningarna skulle bli högre. Trycket på YH-utbildningarna är stort och de studenter som gått här har en värdefull kompetens för företagen. De är färdiga att börja arbeta med en gång, men utbildningen har fortfarande en status som inte riktigt motsvarar hur bra den faktiskt är, säger Ulf Lundgren.

Charlotta Marténg

Fakta

  • En redovisningskonsult behöver bred kompetens inom redovisningsområdet, men även kunskaper inom moms och skattelagstiftning. Förändringar som avskaffandet av revisionsplikten för mindre aktiebolag har bidragit till nya yrkes- och utvecklingsmöjligheter för framtidens redovisningskonsulter.

  • Den som vill bli redovisningskonsult kan på högskole- eller universitetsnivå läsa en utbildning med inriktning bokföring och redovisning. Genom till exempel en civilekonomexamen öppnas valmöjligheter att söka olika ekonomijobb.

  • Den som inte vill studera på högskole- eller universitetsnivå kan välja en utbildning på en yrkeshögskola. Ekonomi är det största utbildningsområdet inom yrkeshögskolor och det finns en rad inriktningar att välja mellan.