Medan många i branschen pratar om hur man ska möta framtidens utmaningar är Omega Ekonomi redan där. Att fungera som personlig tränare för kunden är verklighet och om byråns grundare Lennart Sjöberg kunde vrida fram klockan ytterligare några varv skulle han inte tveka att göra det.

På 15:e våningen i en fastighet i Nacka Strand strax utanför Stockholm ligger Omega Ekonomi. Utsikten från kontoret är magnifik. Och svårslagen. Åt ena hållet Hammarbybacken, Globen och centrala Stockholm, åt andra inloppet till Stockholms hamnar, Lidingö, Fjäderholmarna och början av skärgården.

– Vi har 300 graders utsikt över Stockholm. Det är bara en liten del av våningsplanet som vi inte förfogar över, säger Lennart Sjöberg.

Byrån är relativt nyinflyttad i lokalerna, men välbekant med fastigheten. Vid starten 2009 höll verksamheten till på plan åtta med plats för fem anställda. Sedan dess har byrån vuxit, och i takt med det flyttat uppåt i huset. Till våning nio med plats för nio personer, och till nuvarande våning med plats för 14 till 15 personer.

– Vi är tio i dagsläget och tänker att vi kanske ska växa med fyra, fem anställda till. Det gäller att växa ansvarsfullt, säger Lennart Sjöberg.

Omega Ekonomi marknadsför sig som en annorlunda redovisningsbyrå. Och visst ligger den i framkant när det gäller sättet att tänka kring verksamheten. Redan när Lennart Sjöberg grundade Omega Ekonomi hade han bestämt sig för att byrån skulle jobba på ett nytt sätt. Glöm traditionell bokföring och satsa på rådgivning, var grundtanken. Konceptet har varit lyckat och Omega Ekonomi är beviset på att en redovisningsbyrå mycket väl kan jobba med både små och stora kunder. En stor del av kunderna är konsultbyråer inom olika tjänsteproducerande branscher, allt från IT, management, advokater och samtalsterapeuter till åkerier.

– Vi har flera stora kunder varav den största har flera hundra anställda, säger Lennart Sjöberg.

Omega Ekonomi har riktat in sig på att bli stora i segmentet e-handel.

– Det är inte så många som jobbar så mycket med e-handelsföretag. Det är roligt, men mycket komplext och ställer stora krav på redovisningen. Vi gillar att arbeta med tillväxtföretag. Vår ambition är att kunderna inte ska växa ifrån oss, utan stanna kvar, säger Lennart Sjöberg.

För att nå målet har Omega Ekonomi satsat mycket på att arbeta med affärssystem. De flesta av företagen körs in i ett bokföringsprogram men i takt med att kundens verksamhet växer och behoven förändras slussas de in i ett affärssystem. Nya större kunder läggs in direkt i affärssystemet.

– För oss är det viktigt att följa med kunden. Vi har satsat mycket på kompetensen hos personalen och den erfarenhet vi har gör att kunderna ser oss som bra rådgivare. Ja, vi blir deras personliga tränare, säger Lennart Sjöberg.

Och nu sätter han fingret på ett av branschens stora samtalsämnen – att förändra redovisningskonsultens roll från traditionell bokförare till rådgivare.

– Vissa kanske upplever förändringen som skrämmande, men vi tycker att utvecklingen går för långsamt. Vi skulle gärna vilja att all bokföring sköttes genom ett enda knapptryck, och att vi kan ägna oss åt det vi är duktiga på. Att hjälpa våra företag att se möjligheter. Vi vill jobba med intern redovisning, hur det går för bolaget, titta på lönsamhetsutveckling och geografiska möjligheter. Vår roll liknar allt mer en rådgivare och controller än någon som sköter bokföringen, säger han.

Men det är en sak att välkomna förändring, en annan att få med sig alla anställda på resan. Här har Lennart Sjöberg tänkt till noga, redan från start. Vid varje rekrytering har fokus legat på attityd och förändringsvilja, snarare än vilken formell bakgrund personen har. Lennart Sjöberg berättar att de får en hel del ansökningar, men att största delen av dem går bort genom att personen som söker inte har rätt inställning till yrket och hur det kommer att utvecklas i framtiden.

– Vi har valt att anställda flera seniora, med lång erfarenhet och kompetens. Visst, det kostar lite mer men det har vi vägt upp genom att ta in studenter direkt från utbildningar, som YH-utbildningar och universitet, och som vi kan forma som vi vill ha dem, säger han.

Kombinationen av nyutbildade studenter och erfarna konsulter har också lett till en bra mix på arbetsplatsen och tillsammans har de anställda cirka 100 års erfarenhet av redovisning och rådgivning. Att alla sitter tillsammans i ett öppet landskap, och inte ute hos kund, gör också att det blir ett bra arbetsklimat där det är enkelt att dra nytta av varandras kunskap.

För att lyckas är det också viktigt att alla på byrån strävar åt samma håll. I den frågan är ledarskapet a och o, och personalen på Omega Ekonomi påminns ständigt om värdegrunder och byråns visioner.

– Om man väcker de anställda en natt ska alla ge exakt samma svar på frågan vart vi är på väg, säger Lennart Sjöberg.

Om Lennart Sjöberg fick bestämma skulle automatiseringen och den digitala utvecklingen gå betydligt snabbare än vad den gör.

– I den bästa av världar skulle vi redan vara fem, tio år framåt i tiden, säger han.

Men utvecklingen saktas ned av att programvaruleverantörer, banker och lagstiftare inte alltid är så snabba.

– Som jag var inne på tidigare behöver man inte vara rädd för utvecklingen. Alla tjänar på att vi kan automatisera vissa moment. Det finns mycket att rationalisera bort så att de som i dag arbetar med bokföring kan göra det de är bra på, att ge råd och stötta företagen i sin utveckling, säger Lennart Sjöberg.

Dock tillägger han att man måste ha förståelse för att det tar tid att bli en god rådgivare. Utbildningar i all ära, men praktisk erfarenhet behövs för att kunna ge bra råd och hjälpa företagen att utveckla sina affärer.

– Redovisningskonsulter kommer alltid att behövas. Vi som jobbar inom branschen ska vara företagets bästa bollplank. Det vi är bäst på är att tolka siffror och dra kloka slutsatser. Om vi får kunderna att förstå det och visar att vi ger dem bra beslutsunderlag kommer kunderna att fortsätta anlita oss, även om de kan sköta det mesta av bokföringen själva, säger Lennart Sjöberg.

Charlotta Marténg

Fakta:

Omega Ekonomi

Grundades år: 2008

Antal anställda:

2009: 3

2011: 5

2014: 7

2016: 10

Omsättning:

2009: 2,1 MKR

2011: 3,8 MKR

2014: 6,8 MKR

2016: 8,5 MKR

Verksamhetens ledord:

Ett bra företag har nöjda kunder, nöjd personal och god lönsamhet.