Granskningen av hållbarhetsinformation följer en egen standard, men när den samordnas med den finansiella revisionen effektiviseras arbetet för båda parter. I exemplet Lidl har det fungerat väl.

Precis som när det gäller den finansiella revisionen påbörjas verifieringsprocessen av hållbarhetsredovisningen redan innan rapporten är färdigställd. I Sverige rekommenderar standarden för granskning av hållbarhetsinformation att en specialistrevisor assisterar den finansiella revisorn vid granskningen.

– Det bästa är om jag kan vara med redan vid planeringen av revisionsuppdraget, säger Charlotte Söderlund, specialistrevisor på EY.

Planeringen och riskbedömningen görs på motsvarande sätt som vid en vanlig revision, och vissa granskningsåtgärder är överlappande.

– Det är viktigt att som hållbarhetsspecialist också förstå det finansiella perspektivet. Exempelvis kan man inte göra en helt avvikande riskbedömning i hållbarhetsredovisningen, säger Charlotte Söderlund.

Det är också viktigt att kontrollera att informationen är konsistent i alla delar av Lidls redovisning. Där specialisten Charlotte Söderlund tittar på energiförbrukningen i kilowatt, tittar revisor Åsa Lundvall på kostnaden för energi.

– Dessa siffror måste ju stämma överens så att kostnaden speglar den förbrukning som faktiskt skett och vice versa, säger Åsa Lundvall.

Hon framhåller att granskningen av hållbarhetsredovisningen också fördjupar den ordinarie revisionen:

– Inköpsprocessen är ett klassiskt exempel. I den finansiella revisionen granskar vi om prissättningen är rätt, att varulagret stämmer och att fakturorna är korrekta. När man bygger på hållbarhetsperspektivet måste man titta på andra faktorer i leverantörskedjan.

Som revisor i många stora detaljhandelsföretag vet hon att konsumenterna förväntar sig att företagen har koll på sina underleverantörer.

– Konsumenterna kräver att företagen ska arbeta med det här och redovisa sitt arbete, säger Åsa Lundvall.

Rakel Lennartsson