Det ska vara lätt för kunderna att ta kontakt med personalen på A2 revision & redovisning. Både i bildlig och i bokstavlig mening. Det är ingen slump att kontoret saknar både portlås och receptionsdisk.

Det är enkelt att hitta till företagets lokaler i centrala Östersund. En stor skylt på fasaden vid Stortorget berättar tydligt vart man ska. Jag följer skyltarna vidare in i ett litet trapphus och en dörr senare står jag helt plötsligt mitt i verksamheten.

– Det finns en tanke med att vi ska vara lätta att ta kontakt med. När våra kunder kommer upp till oss ska de känna sig välkomna att gå in och ta en kaffe i fikarummet, säger Bengt Ahrås, auktoriserad revisor och delägare.

– Men självklart är vi noga med att låsa våra rum när vi inte är där, är han snabb att tillägga. Men det är en enkel eftergift för att skapa en känsla av att man verkligen är välkommen upp till oss.

Närheten till kunden och det personliga mötet är ett genomgående tema i byråns affärsidé. Den digitala resan branschen just nu genomgår är något man vill ska komma kunderna till godo.

Redan när Kairos Futures framtidsspaning presenterades för några år sedan började A2 byta mindset. Men det var när man deltagit i FAR:s branschdagar 2014 och 2015 som man på allvar fick inspiration att göra förändringar.

– Framtidsstudien var bra i sig men väldigt långt från vår dagliga verksamhet. Men när vi fick se konkreta exempel på hur Wint och Deskjockeys arbetar kändes det både gripbart och väldigt inspirerande att göra en förändring, säger Jessica Aldefelt, auktoriserad revisor och även hon delägare på A2.

Ett konkret exempel är byråns tjänst A2 Online. Där väljer kunden själv hur man vill få företagets ekonomi presenterad – från lättbegripliga visuella grafer skapade för entreprenörer, till klassiska ekonomiska rapporter.

För att kunna erbjuda kunderna bättre rådgivning i samband med redovisningstjänsterna har man sedan förra året en intern kontinuerlig och individuell coachning av byråns redovisningskonsulter.

– Det handlar om att göra siffrorna begripliga och eftersom man är bra på olika saker måste coachningen vara individuell. Vissa är naturligt kommunikativa men kanske behöver lära sig att tolka siffrorna bättre. Hos andra kan det vara precis tvärtom, och då måste vi anpassa coachningen därefter, säger Jessica Aldefelt.

Nyckeln till att kunna vara på tårna är löpande utbildning när utvecklingen och efterfrågan på nya tjänster går fort, enligt Bengt Ahrås.

– Vi förlänger ofta våra veckomöten för att genomföra kortare interna utbildningar. Dessutom skickar vi kontinuerligt vår personal på externa utbildningar, så vi uppfyller utbildningskraven för både våra revisorer och redovisningskonsulter med råge, säger han.

Och utlandskurser används som morot för att de som ännu inte auktoriserat sig ska ha något konkret belöningsmål att jobba mot.

Låg personalomsättning är ett kvitto på att A2 lyckats i sin satsning på att personalen ska trivas och vilja stanna kvar på byrån. Byrån jobbar aktivt med att det ska vara roligt att gå till jobbet och att det ska gå att kombinera arbetslivet med privatlivet. Det viktigaste är att ha nöjda medarbetare och nöjda kunder. Inte att anställa och växa.

– Självklart vill vi växa och utöka vår verksamhet. Men det första vi gör när någon slutar, för det händer ju hos oss också såklart även om det är sällan, så är vår första åtgärd inte att anställa någon ny direkt. Vi brukar i stället passa på att revidera vår kundstock. Att välja bort kunder man inte vill ha är en viktig del i att bygga en bra verksamhet, säger Bengt Ahrås.

Var ser ni er själva om fem år?

– Då har vi utökat vår verksamhet i både Sundsvall och Göteborg. Och redan inom ett år kommer hälften av våra kunder ha ett fast pris-avtal med oss, säger Bengt.

– Inom en snar framtid har vi kommit ännu längre i vår anpassning till den nya digitala verkligheten, och våra konsulter har blivit ännu vassare i rådgivarrollen, tilllägger Jessica Aldefelt.

Mats Rimér

Fakta:

A2 revision & redovisning

Grundades år: 2001.

Ägare: Fem delägare.

Verksamhet i Östersund, Sundsvall och Göteborg.

Ledord i verksamheten: Hög personlig service.

Omsättning:

2013: 10.958

2014: 11.816

2015: 12.079

Antal anställda:

2013: 12

2014: 12

2015: 12