Stockholms tingsrätt friade Grant Thornton från skadeståndskrav på närmare två miljarder kronor. Men processen är inte över. Troms Kraft AS har valt att överklaga domen.

I januari 2013 stämde Troms Kraft AS, Kraft och Kulturs moderbolag, Grant Thornton och Kraft och Kulturs tidigare revisor på 1,8 miljarder kronor. Bakgrunden var att det i november 2011 upptäcktes att Kraft och Kulturs bokföring och årsredovisningar under flera års tid varit felaktiga och att revisorn under revisionerna av räkenskaperna för åren 2003–2010 inte slagit larm. Troms Kraft fick skjuta till närmare två miljarder kronor till Kraft och Kultur, pengar som bolaget vill ha tillbaka.

Grant Thornton har hävdat att kravet saknar grund och Stockholms tingsrätt valde att gå på denna linje och friade bolaget och revisorn. Tingsrätten konstaterade att revisiorns revisioner i allt väsentligt varit förenlig med kravet på god revisionssed i de delar som varit relevanta för kravet på skadestånd. Tingsrätten menar också att det huvudsakliga felet legat i de manipulerade handlingar revisorn fått av bolagets ledning.

Men rättsprocessen har inte fått sitt slut. Troms Kraft AS har överklagat domen.

– Det var helt väntat att motparten skulle överklaga tingsrättens dom. De har med ett så kallat blankt överklagande nu anstånd till utgången av september att precisera skälen. Vi anser att tingsrättens dom är tydlig och klar, och känner oss stärkta i vår hållning, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef på Grant Thornton.

Charlotta Marténg