I en tid av digitalisering och automatisering i ökande takt öppnar det mer omfattande och reglerade SIE 5-formatet för nya möjligheter till digitalisering, kontroll och analys, anser FAR.

Nu lanseras det nya SIE-formatet, SIE 5. Formatet har utvecklats och omfattar nu mer data än tidigare.

SIE-formatet är den mest etablerade och utbredda standarden i Sverige för att flytta redovisningsdata mellan olika programvaror, oavsett programvaruleverantör. Med hjälp av SIE-formatet kan data överföras både mellan olika program i den egna datorn, och skickas till andra utanför företaget.

SIE 5 är ett nytt SIE-format som tagits fram av SIE-gruppen. Det nya SIE-formatet, som varit ute på remiss under våren, utgör en vidareutveckling av de äldre SIE-formaten.

Filernas uppbyggnad och de tänkta användningsområdena är i huvudsak samma som tidigare. Nyheterna inom det nya filformatet finns framför allt inom följande områden:

  • Modern filstruktur (XML-baserad = etiketter på engelska)

  • Fler uppgifter (reskontror, inventarieförteckningar)

  • Ny begreppsapparat till följd av ny normgivning

  • Högre krav på fullständighet

  • Lagring av/hänvisning till elektroniska dokument

  • Filskydd (förändringsskydd)

– Det är en fördel att det nya formatet innehåller så mycket mer redovisningsdata än SIE 4-filen, det är den största fördelen med förändringen och något som är bra både för revisorer och redovisningskonsulter, säger Sofia Wallebom, auktoriserad redovisningskonsult på FAR.

I ett remissyttrande tidigare i år konstaterade FAR att i en tid av digitalisering och automatisering i ökande takt öppnar det mer omfattande och reglerade SIE 5-formatet för nya möjligheter till digitalisering, kontroll och analys. FAR tycker också att SIE-gruppen även bör vända sig mot andra intressenter som kan dra nytta av ett gemensamt filformat för snabb och effektiv överföring av ekonomisk information. Dit hör till exempel Skatteverket och banker, där det i framtiden kan vara aktuellt med en SIE-standard för informationsutbyte åt bägge hållen.

Charlotta Marténg