Sju av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling är särskilt relevanta för revisions- och rådgivningsbranschen. Det framkommer i en genomgång av IFAC.

The International Federation of Accountants (IFAC) uppmanar branschen att bidra till uppfyllelsen av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

”Det är avgörande att branschen också tar ställning till sitt direkta och indirekta bidrag för att uppfylla målen”, skriver IFAC:s strategi- och verksamhetschef Alta Prinsloo och Stathis Gould, chef för utvecklingen av internationella revisions- och rådgivningstjänster på IFAC. Artikeln som publiceras i mars i år uppmanar branschen att agera och engagera sig i den fortsatta dialogen om hur vi tillsammans kan bidra till att uppfylla de globala målen.

”Näringslivet spelar en lika viktig roll som stater, frivilligsektorn, civilsamhället och välgörenhetsorganisationer, för att uppnå målen. Några av problemen som målen riktar in sig på har orsakats av kapitalmarknadens övervägande fokus på kortsiktig avkastning, ofta på bekostnad av långsiktiga sociala och strategiska risker”, skriver Alta Prinsloo och Stathis Gould.

Rakel Lennartsson

Fakta:

De globala utvecklingsmålen

De globala målen för hållbar utveckling antogs av samtliga 193 medlemsländer i FN förra hösten. De ersätter Milleniemålen och ska nås till 2030. Arbetet samordnas av FN:s utvecklingsprogram UNDP som finns på plats i 177 länder. Svenska regeringen har tillsatt en delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2030 som leds av Parul Sharma, CSR-chef på Vinge.

De sju mål som enligt IFAC är särskilt relevanta för branschen:

  • 4. God utbildning för alla

  • 8. Anständiga anställningsvillkor och ekonomisk tillväxt

  • 9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

  • 12. Hållbar konsumtion och produktion

  • 13. Bekämpa klimatförändringen

  • 16. Fredliga inkluderande samhällen

  • 17. Genomförande och globalt partnerskap