När FAR:s första framtidsstudie presenterades för tre år sedan var det kanske en och annan som kände att marken började svikta lite under fötterna. Samhällsförändringarna som förutspåddes påverka branschen var massiva och omvälvande. Och för den som inte hade börjat ställa om sin verksamhet var det bråttom. Tåget hade redan börjat rulla ut från perrongen.

Med facit i hand, ser vi att utvecklingen har gått ännu snabbare än vad som förutspåddes.

I uppföljaren nyckeln till framtiden, som rykande färsk presenterades i samband med FAR:s Branschdagar i september, konstateras att framtiden inte är något som vi har framför oss. Utan här och nu.

Missa inte Sofia Hadjipetri Glantz sammanfattning av den nya framtidsstudien på sida 12–13. Det är en handlingsinriktad rapport om konsekvenser, hot och möjligheter för branschen. Bland annat identifieras tre betydande drivkrafter i form av teknikskiften – automatisering, molnbaserade tjänster och Big data.

Det finns säkert en mängd olika sätt att anta utmaningarna. Men att det måste göras, ja det är det väl knappast någon som längre ifrågasätter?

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se