I FAR:s andra framtidsstudie, Nyckeln till framtiden, som nu blivit offentlig slås fast att omställningen till en digital verksamhet ställer krav. Framför allt på ett bra ledarskap, om förändringen ska bli lyckad.

På byråerna runt om i landet pågår omställningen till en digitaliserad verksamhet. Vissa har kommit långt medan andra har en bit kvar.

– Ledningen måste bestämma sig för att genomföra förändringen till 100 procent, och inte bara tillsätta en ansvarig som man sedan kan gömma sig bakom. Det viktigaste för att förändringen ska lyckas är att alla i ledningen är med och stödjer den som ska leda förändringsarbetet, säger Alvaro Rodriquez, auktoriserad redovisningskonsult på Grant Thornton.

Förutom ett bra ledarskap krävs ytterligare en viktig sak för att få med sig kunden på förändringen. Att ställa sig själv och sin byrå frågan: varför? Varför gör vi förändringen och vad betyder det i det dagliga arbetet? Konkretisera nyttan för de anställda och nyttan för kunderna.

– Det finns olika anledningar till varför man väljer att ställa om på byråerna, och det kanske skiljer sig lite mellan de riktigt stora och de något mindre. I en del fall handlar det om att kunderna efterfrågar det, i andra fall att man vill frigöra tid för att utveckla rådgivningen. Det kan också handla om att man vill skapa en flexibel arbetsplats där de anställda får möjlighet till balans i livet, konstaterar Alvaro Rodriguez.

Charlotta Marténg

Tips

Så får du med dig kunden på den digitala resan

  • Involvera kunden i ett tidigt skede.

  • Planera övergången tillsammans med kunden, utifrån kundens behov.

  • Våga ta kommandot och utbilda kunden.

  • Låt det ta tid.