En bra match ger sol i sinne, en dålig match skapar tunga regnmoln som förföljer honom – i månader. Redovisningskonsulten och Leksandssupporten Jörgen Lindhamn lever och andas hockey, och skapar affärsrelationer tack vare sitt stora intresse.

Du är en inbiten hockeynörd – vad är tjusningen?

– Farten i spelet, hejarklacken och sammanhållningen. Är det mycket publik och bra drag på läktaren är det få saker som slår en hockeymatch. Jag har följt med i hockeyn ända sedan jag var liten, så det är en stor del av mig.

Du fullkomligt älskar Leksand, varför?

– Det är allting, kärleken till föreningen och att de har en fantastisk supporterklack. Leksand har alltid varit mitt favoritlag, och kommer alltid att vara. Att de är från Dalarna är såklart en grundgrej. Men hade jag gjort det lätt för mig hade jag hejat på Mora, det är till exempel mycket närmare till hemmamatcherna. Nu får jag åka tio mil för att kolla när Leksand spelar. Men det är det värt, det är mitt lag.

Har du haft nytta av ditt hockeyintresse i karriären?

– I norra Dalarna där jag bor och arbetar finns det ett enormt hockeyintresse, man hejar antingen på Leksand eller Mora. Kan man mötas i intresset för samma lag – eller retas lite hjärtligt om man hejar på motsatta lag – är det klart att det lättar upp stämningen. Relationer är alltid viktiga, och ett gemensamt hockeyintresse kan faktiskt leda till nya kontakter.

Hur mycket av din fritid tar hockeyn upp?

– Väldigt mycket, särskilt på vintern. Om jag inte ser matcher live ser jag dem på tv, även alla träningsmatcher. Jag följer fler lag än Leksand, vilket är lite lugnare, då blir jag inte lika sur om de förlorar. Dessutom läser jag allt jag kommer över om hockey och kan de flesta spelare i elitserien. Jag är ganska nördig minst sagt.

Hur påverkas din arbetsdag av en dålig match?

– När Leksand åkte ur elitserien för ett år sedan var det inte roligt. Jag såg sista matchen på plats, och det var nog det värsta hockeyögonblicket i mitt liv. Jag försökte hålla god min på jobbet, men det kanske märktes att jag inte var jätteglad under några månader. Mina kollegor tyckte att det var ganska kul att retas lite med mig då. Bortsett från sådana extremfall tar jag förluster bättre nu när jag har blivit äldre, förutom när vi förlorar mot Mora – det är hemskt.

Och tvärtom, hur påverkas jobbet av en bra match?

– Om Leksand vinner får jag mer energi, orkar mer och blir helt klart gladare. Jobbet går mycket lättare! Det är konstigt att ett hockeylag kan påverka en så mycket.

Du är så pass lojal Leksand att du till och med gått in som aktieägare?

– De sålde ut aktier under en tid då de hade väldigt dåligt med pengar, och då passade jag på att köpa in mig. Jag vet att jag inte kommer att få någon avkastning eller ha något att säga till om, utan det är endast ett ekonomiskt stöd. En bonus är dock att jag kan hämta ut deras årsredovisning och kika i den – sådant roar mig!

Ditt bästa hockeyminne genom tiderna?

– Helt klart när Leksand, mot alla odds, gick upp i elitserien igen i våras. Det var ett av de bästa ögonblicken i mitt liv. De fick en usel start i Allsvenskan och låg sist i november, men fyra-fem månader senare lyckas de vinna över Modo. Det kändes som ett mirakel, jag är fortfarande chockad. De hade allt emot sig, ändå lyckades de med bedriften. Då var jag lycklig, det får jag lov att säga!

Therese Johansson

Fakta:

Jörgen Lindhamn

Födelseår: 1972.

Byrå: Agentumgruppen.

Bor: Älvdalen.

Inspireras av: Vår förening ”Leksingar från Älvdalen”. Vi samlas och kollar på matcher, ordnar bussresor till hemmamatcherna i Leksand och har lite roliga aktiviteter för oss. Vi har riktigt trevligt och stämningen är alltid på topp!