Från och med årsskiftet måste de största företagen upprätta hållbarhetsrapporter. Och även om de nya kraven i årsredovisningslagen inte omfattar mindre företag, så kommer dessa enligt röster i branschen också att beröras.

Branschen har all anledning att jubla! Ett helt nytt affärsområde ligger vidöppet. Och jämfört med externa hållbarhetskonsulter har branschen ett stort försprång i och med den goda insynen i företagen. För allt hänger ju ihop. Med koll på den finansiella delen är det enklare att ta itu med frågor som rör miljö och socialt ansvar.

Någon hade kanske önskat sig krav även angående bestyrkande av hållbarhetsrapporterna. Men ibland är det bättre om efterfrågan får styra. Yvonne Jansson, auktoriserad redovisningskonsult på Mazars, tror att behovet av bestyrkta rapporter kommer att öka, och därmed blir det automatiskt en ökad efterfrågan på bestyrkanden. Torbjörn Westman, ordförande i FAR:s specialistgrupp för hållbar utveckling som också intervjuas i detta nummer, rekommenderar redan i dag sina kunder att låta granska hållbarhetsrapporten, även om det inte är ett lagkrav. Så kanske blir det ett genombrott snart för bestyrkta hållbarhetsrapporter.

Trevlig läsning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se