19 oktober lanserade the Global Sustainability Standards Board (GSSB) världens första standard för hållbarhetsredovisning. GRI Standards ersätter GRI G4 som fasas ut till 1 juli 2018.

Global Reporting Index – GRI – är sedan länge det vedertagna ramverket för hållbarhetsredovisning inom såväl näringslivet som offentlig och ideell sektor. GRI har utvecklats under mer än 15 år och kommit ut i fyra upplagor där GRI G4 är den senaste.

– Genom samarbete mellan offentlig och privat sektor, har vi designat de nya standarderna för att vägleda hållbarhetsrapportering för alla sorters företag, i alla branscher, under flera decennier framåt, säger Michael Nugent, vice ordförande i GSSB, i ett pressmeddelande.

GSSB är en ideell förening som verkar i allmänhetens intresse. Standarderna tas fram genom en process där intressenter från olika delar i samhället finns representerade. Syftet med GRI har sedan starten varit att utveckla ett globalt språk för att rapportera icke finansiell information. I och med standarderna tas detta ett steg vidare.

Poängen med att omvandla ramverket till 36 modulära standarder är att dessa kan uppdateras löpande, oberoende av varandra, utan att ramverket i sin helhet måste ses över (vilket varit fallet tidigare).

Lanseringsevenemang kommer att organiseras runtom i världen. Boka 2 december för lansering i Sverige.

Rakel Lennartsson