International Integrated Reporting Council (IIRC) har utsett EU-parlamentariker Richard Howitt till sin nästa vd efter Paul Druckman som slutar sista oktober i år.

Engelsmannen och Labour-politikern Rickard Howitt har varit EU-parlamentariker i över 20 år, fyra mandatperioder. Han har profilerat sig inom företagens ansvar och bolagsstyrning och är arkitekten bakom EU:s direktiv om icke finansiell information, som ligger till grund för ”nya hållbarhetslagen”.

Richard Howitt har representerat EU på otaliga uppdrag runt om i värden, med många resor i Asien, Afrika och Amerika. Han har varit EU:s representant i bland annat UN Business and Human Rights Forum och OECD Forum on Responsible Business Conduct. I dessa roller har han haft kontakter med företagsledare, investerare, reglerare och andra intressenter runt om i världen.

– Det är med den erfarenheten bakom mig som jag med stor tillförsikt kan säga att integrerad rapportering är det enskilt bästa globala motmedlet mot spridningen av kortsiktigt risktagande, som har infekterat våra kapitalmarknader med osäkerhet och volatilitet till skada för ekonomier, företag, samhällen och, såklart, miljön, säger Richard Howitt i ett pressmeddelande.

IIRC bildades 2011 som en global sammanslutning mellan reglerare, investerare, företag, standardsättare och revisions- och rådgivningsbranschen. Organisationen syftar till att främja kommunikationen av värdeskapande som nästa steg i utvecklingen av företagens rapportering.

– Jag känner att rollen [som vd för IIRC] är kulmen på två decennier av arbete för ökad transparens, styrning och rapportering i näringslivet för att nå en ny överenskommelse mellan företag, kapital och samhälle, säger Richard Howitt.

Richard Howitt tillträdde 1 november 2016.

Rakel Lennartsson