Det började med en finanskris och slutade med en ny revisionsberättelse. Från och med nästa stämmosäsong, våren 2017, måste revisorer, företag, aktieägare och andra intressenter hantera en ny revisionsberättelse. Med tydligare kommunikation av risker är förhoppningen att den ska öka revisionens relevans och värde. Nu är det upp till branschen att ta tillvara möjligheten!

Tippex-testa nya revisionsberättelsen

Rapportering om för revisionen Särskilt Betydelsefulla Områden (SBO) är den stora förändringen i den nya revisionsberättelsen, som rätt använd kan öka revisionens relevans. Det menar Håkan Malmström, ordförande i FAR:s policygrupp för revision.

Det är lika bra vi säger det från början – förändringarna gäller främst publika bolag, eller andra företag av allmänt intresse som den korrekta och något vidare definitionen lyder (se faktaruta). Men, och det är viktigt: Formaliaförändringarna och vissa materiella förändringar gäller för samtliga revisorer, se lista härintill.

11 oktober klubbades tre nya RevR som tillsammans täcker in alla förändringar med anledning av den nya revisionsberättelsen. Lite sent kan tyckas, med tanke på att reglerna träder i kraft redan för räkenskapsår som avslutas 31 december i år.

– Vi har fortfarande ett par månader på oss. Och de stora byråerna har redan förberett sig under lång tid och har internutbildningar och kvalitetssäkring på plats. 99 procent av dem som främst berörs arbetar på Big 4, säger Håkan Malmström, revisor på PwC och ordförande i FAR:s policygrupp för revision.

Komplexiteten i de nya regelverken har gjort att det tagit lång tid och det allra första utkastet till en ny svensk revisionsberättelse tog FAR:s policygrupp för revision fram redan hösten 2014.

Håkan Malmström ser den nya revisionsberättelsen som en chans för branschen, förutsatt att branschen förvaltar möjligheterna som nu ges.

– Rätt hanterad är rapporteringen av för revisionen Särskilt Betydelsefulla Områden en god nyhet som kommer att öka relevansen av revisionen och bidra till ytterligare värde för aktieägarna, säger han.

Särskilt Betydelsefulla Områden (SBO), på engelska Key Audit Matters (KAM), är den stora förändringen som introduceras med den nya revisionsberättelsen. För alla som snappat upp att den nya revisionsberättelsen kommer att vara mer riskorienterad och mer företagsspecifik, är det SBO:erna som gör hela skillnaden.

SBO:er ska rapporteras för samtliga bolag av allmänt intresse och detta avsnitt har en central placering i den nya revisionsberättelsen – direkt efter uttalandet och grunden för uttalandet, som inleder berättelsen och före annan information och information om de olika bolagsorgansens ansvar. SBO ska utläsas ”för revisionen Särskilt Betydelsefulla Områden” och som framgår av illustrationen här intill rör det sig om områden som ingår i revisionens scope och som rapporterats till styrelsen. Så kallad ”annan information” enligt ISA 720 kan aldrig vara föremål för en SBO.

SBO:er ska först identifieras och sedan rapporteras, se illustration och checklista här intill. Denna rapport ska alltså vara företagsspecifik och bör vara så pass precis att det går att förstå om inte vilket företag så åtminstone om vilken bransch det rör sig utan att företagets namn framgår. Håkan Malmström kallar det för tippex-testet.

– Om man tippexade över namnet i revisionsberättelsen ska läsaren ändå förstå vilken bransch det handlar om. Det är ett slags lackmustest som revisorer kan använda för att kontrollera att de lever upp till den nya revisonsberättelsens krav på att vara specifik och unik och därmed faktiskt ge läsaren något nytt och användbart, säger Håkan Malmström.

Samtidigt som det finns stora förväntningar på att SBO:erna ska öka relevansen och värdet av revisonen, är det inte säkert att den svenska marknaden kommer att uppleva förändringen som jättestor.

– Svenska börsrevisorer har redan för vana att framträda på bolagsstämman där de brukar berätta om fokusområdena för årets revision. Så det som i praktiken kommer att hända är att revisorns anförande nu också sätts på pränt, säger Håkan Malmström och tillägger:

– Å andra sidan kan man tänka sig att om aktieägarna inför stämman har kunnat läsa på om årets SBO:er så skulle det kunna leda till att frågefrekvensen ökar och att det blir mer dialog på stämman.

Risken, som redan påtalats av bland andra Håkans Malmströms företrädare Bo Hjalmarsson är att branschen bedömer att risken, och därmed kostnaden, för unika SBO-avsnitt är för stor och därför utvecklar standarder för olika branscher och situationer. Detta vore emellertid att gå emot hela poängen med den nya revisionsberättelsen.

– Det finns en risk att byråerna kommer att vilja utveckla standardskrivningar för olika situationer och branscher, men vi får hoppas att vi inte hamnar där för då tappar vi vår relevans, säger Håkan Malmström.

Rakel Lennartsson

De viktigaste förändringarna för icke-publika bolag

Cirka 99.9 procent av alla bolag är inte bolag av allmänt intresse. Det innebär att för den stora majoriteten bolag och deras revisorer blir det bara smärre förändringar med den nya revisionsberättelsen. Nedan följer en lista över de viktigaste:

  • I 9 fall av 10: en helt standardiserad revisionsberättelse – men standardvarianterna blir fler*

  • Undantaget: om det finns så kallad annan information, enligt ISA 720 (se separat ruta)

  • Revisionsberättelsen blir lång

  • Den kan kortas genom att avsnittet ”Revisorns ansvar” kan läggas i bilaga eller refereras till Revisorsnämndens hemsida

  • *Exempel på standardvarianter:

    • Vd eller inte?

    • Koncernredovisning eller inte?

    • K2 eller K3?

    • Bolag, förening eller stiftelse? Måste skrivas ut på fler ställen

Fakta:

Definitioner

Företag av allmänt intresse = företag vars överlåtbara värdepapper är upptagna till handel på en reglerad marknad samt vissa finansiella företag. Observera att det gäller alla värdepapper, inte bara aktier utan även obligationer med mera.

IAASB = International Auditing and Assurance Standards Board

ISA = International Standards on Auditing

SBO = för revisionen Särskilt Betydelsefulla Områden

RevR = Revisorsrekommendationer utgivna av FAR

Särskilt Betydelsefulla områden – SBO

Engelskans Key Audit Matters (KAM) har nu fått en officiell svensk översättning: Särskilt Betydelsefulla Områden (SBO). Vad som åsyftas är för revisionen Särskilt Betydelsefulla Områden och dessa ska rapporteras specifikt för varje företag. Det är alltså denna del av den nya revisionsberättelsen som förväntas öka relevansen och värdet av revisionen eftersom den syftar till att revisorn flaggar upp risker och till att varje revisionsberättelse ska bli unik och därmed mer läsvärd. Se RevR 700 och RevR 701.

Hur väljer revisorn ut sina SBO:er?

  1. Av alla områden som kommunicerats med styrelsen väljs ...

  2. ... de områden som enligt revisorns professionella bedömning varit mest betydelsefulla ...

  3. ... för den aktuella perioden.

Så rapporteras en SBO

Avsnittet i revisionsberättelsen ska något förenklat besvara följande fyra frågor:

  1. Varför är detta en SBO?

  2. Var i årsredovisningen står det att läsa om detta område?

  3. Vad har revisorn gjort för att hantera risken i detta område?

  4. Enligt EU ska revisorn också beskriva, i förekommande fall, de viktigaste iakttagelserna från granskningen.