Hos iRevision i Göteborg välkomnar man den digitala utvecklingen. Men man väljer att skynda långsamt. Risken är annars att tappa kunden i digitaliseringsprocessen.

Automatiseringen av redovisnings- och revisionstjänster ökar i en allt snabbare takt. Och det gäller för branschen att hänga med i svängarna. Nu är inte konkurrenterna bara de andra byråerna, utan även programvaror som underlättar för kunderna att sköta mycket själva.

För att stå sig i den konkurrensen måste byråerna kunna visa kunderna värdet av att anlita en revisor eller auktoriserad redovisningskonsult. Och kunderna måste känna att de får det där lilla extra.

Det har man förstått hos iRevision i Göteborg. En revisionsbyrå som har en bred blandning av kunder men där alla har det gemensamt att de föredrar att vara kund hos en mindre byrå där de får en personlig kontakt.

– För våra kunder är det en trygghet att veta att när de ringer är det alltid samma person som de får prata med. De slussas inte till någon assistent, utan får lätt kontakt med sin revisor eller redovisningskonsult, säger Heléne Ekman.

– Vi som revisorer åker oftast ut och hälsar på hos våra kunder, det ger ett djup i relationen och en bra kundkännedom, säger Gunilla Svedberg.

Tillsammans driver de iRevision, ett företag som funnits sedan 2011. Kontoret ligger mitt i Majorna, från början en klassisk arbetarstadsdel i Göteborg. Nu trängs restauranger, caféer och butiker längs gatorna och precis utanför kontoret stannar spårvagnen.

– Vårt läge är optimalt. Det är lätt för våra kunder att komma hit oavsett om de åker bil eller kommunalt, så här kommer vi att bli kvar, säger Heléne Ekman.

På kontoret arbetar sju personer. Gunilla Svedberg och Heléne Ekman är revisorer och utöver dem är fyra redovisningskonsulter anställda. Det går bra för företaget och då och då tvingas de säga nej till nya kunder. Inte för att kunderna inte är bra, utan för att de tycker att iRevision har en lagom stor kostym.

– Vi vill inte växa genom fler kunder och vi känner inte heller att vi vill bli för många. Vi har alltid sagt att vi inte ska vara fler än att vi får plats runt bordet här inne, säger Gunilla Svedberg med en gest mot det stora vita bordet i personalrummet.

Hon och Heléne Ekman är så nöjda med storleken på iRevision att de till och med har valt att skriva in i sin affärsplan att de inte ska vara över tio anställda på kontoret.

– Våra kunder tycker om att vi inte är för stora. De har valt oss för att vi inte är en av Big 4, säger Heléne Ekman.

Från början hade iRevision kontor på två ställen, i Göteborg och i Borås, där Gunilla Svedberg arbetade från början. Efter att ha pendlat ett tag bestämde hon sig för att flytta till Göteborg och beslutet att lägga ner kontoret i Borås fattades.

– Vi insåg snabbt att det är mycket enklare att ha allt samlat på ett och samma ställe. Innan blev det så att Boråskunderna ringde när jag var i Göteborg och då hade jag inte tillgång till deras material, och tvärtom, säger Gunilla Svedberg.

Sedan dess har det hunnit hända en del med tekniken och distansarbete har blivit enklare. På iRevisions uppskattar man utvecklingen, men konstaterar att det gäller att skynda långsamt. Annars riskerar man att tappa kunderna i övergången till den digitala, automatiserade världen.

– Om inte kunderna är digitaliserade fullt ut i sin administration är det svårt att få dem att bli det hos oss. Men vi jobbar med att hjälpa våra kunder i den processen och introducerar dem bland annat i olika programvaror som vi använder och som kan underlätta både för kunderna och för oss, säger Heléne Ekman.

– I branschen pratar vi mycket om automatisering och digitalisering och det är bra, men man får inte glömma bort att alla, inklusive våra kunder, inte är där ännu, säger Gunilla Svedberg.

Tekniken påverkar också prissättningen. I takt med att kunden gör mer och mer själv, och revisorerna och redovisningskonsulterna tar en rådgivande roll, har också tanken på att ta betalt för värde i stället för timme väckts hos iRevision.

Tidigare i år bjöd de in en annan redovisningsbyrå för att lyssna på hur de arbetar med olika betalningsmodeller. Nu håller fast pris-tanken på att ta form, och under sommaren har Gunilla Svedberg och Heléne Ekman funderat på hur de ska lägga upp det på iRevision. Under hösten har detta arbete fortsatt och man planerar att införa fast pris för en del tjänster under 2017.

– Hos vissa kunder finns önskemål om fasta priser, då vet de exakt hur mycket de ska betala varje månad och det blir enkelt och tydligt för dem. Lite som när man har ett serviceavtal på bilen. Det blir inga överraskningar i form av utgifter. Men det gäller att lägga upp erbjudandet på ett attraktivt sätt, säger Gunilla Svedberg.

Charlotta Marténg

Fakta:

iRevision

Grundades år: 2011

Ägare/delägare: 2

Antal anställda: 7 personer

Omsättning:

2011/2012 = 4201 tkr (första året och inte helt år)

2013/2014 = 5848 tkr,

2015/2016 = 5.888 tkr

Genomsnittskunden: Stor variation, genomsnittskund finns ej.

Vision: Byrån med det personliga bemötandet. Kundnytta, trygghet, kvalité är våra ledord.