Innehåll

Balans nr 1 2017

Nätverkande ger stöd i kniviga skattefrågor

När skatterådgivaren Niclas Christiansson bytte jobbet på Skatteverket till att bli skatterådgivare på en mindre revisionsbyrå uppstod ett behov av nätverkande. Tack vare en spontan god idé är han i dag mindre ensam med sina funderingar.

Plötsligt satt han där med sina kniviga skattefunderingar och hade ingen kollega att bolla med. Det visade sig snart att auktoriserade skatterådgivaren Niclas Christiansson från Varbergs Revisionsbyrå och en ex-kollega från Skatteverket gick i liknande tankar.

– Vi började prata med varandra om det och bestämde oss för att ta med två andra bekanta i branschen och träffas. Första gången var vi fyra personer, men det blev snabbt en snöbollseffekt. Nästa gång kom det sex personer, sen åtta ... I dag är vi 12–13 personer från västra Sverige med skatt som specialitet som träffas, berättar Niclas Christiansson.

I nätverket som skapades för två år sedan har många av ”medlemmarna” gemensamt att de tidigare har arbetat på storbyråer men i dag sitter ensamma med sina kunskaper.

– Från början visste vi inte vad vi skulle prata om. Men nu har vi bestämt att var och en tar med sig ett intressant rättsfall, så diskuterar vi det. Händer det annat i branschen, som 3:12-utredningen eller FAR:s nya kvalitetssäkring för skatterådgivare, tas det upp.

Ofta debatteras alltså sådant som har varit på agendan, även om Niclas Christiansson kallar träffarna för ”ganska löst hållna”. Men minst lika viktigt är att lära känna varandra, framhåller han.

I nätverket finns representanter från både revisions- och advokatbranschen och gruppen ser till att träffas i konferenslokaler på varandras arbetsplatser tre-fyra gånger per år. Tre i teamet har anknytning till Varberg, en jobbar vanligtvis i Schweiz och resten har sin bas i Göteborg. Några är enmanskonsulter – det vill säga sitter varken på revisionsbyrå eller på advokatbyrå. Andra arbetar som skatterådgivare på revisions- eller advokatbyråer men är ensamma om att jobba med skatt.

– Att ses på det här sättet har varit till stor hjälp. Även om man har kollegor på plats kan man inte alltid bolla skattefrågor med dem. Får jag några funderingar i dag kan jag alltid mejla eller höra av mig till någon i nätverket, säger Niclas Christiansson.

Sofia Hadjipetri Glantz