Hon var den ofrivilliga golfaren som blev frälst och nu tar varje tillfälle i akt att svinga klubban – gärna med kunder som sällskap. Lönekonsulten Maria Bragén på Furlands övervann sin skepsis mot sporten och använder golf både för att stärka affärsrelationer och sig själv.

Du var först anti, men är nu helt golftokig. Vad hände?

– Jag blev övertalad att testa förra hösten, och blev snabbt helt frälst. Innan förstod jag inte alls hur man kunde lägga så mycket tid på någonting, och var kritisk till att göra samma sak i flera timmar, flera dagar i veckan. Men nu förstår jag. Jag kan inte längre sitta inne en fin dag, jag måste ut på banan. Det har blivit som en drog!

Vad är tjusningen?

– Ett bra slag gör gott för självförtroendet. Man står aldrig och stampar, utan utvecklas hela tiden. Jag är en tävlingsmänniska och vill hela tiden förbättra mig, och det är roligt att känna att man får ett bättre och säkrare spel. Dessutom är det väldigt socialt och man får en nära kontakt med naturen när man är utomhus en hel dag.

Har du nytta av ditt golfintresse även i karriären?

– Golf är perfekt för att underhålla affärsrelationer. Jag har haft med mig många samarbetspartners och kunder på golfbanan, det har varit jättekul och givande. Man lär känna varandra på ett annat sätt, det blir mer avslappnat. Många uppskattar att man tar möten utanför kontoret, det stärker relationerna.

Och på ett personligt plan?

– Jag kan koppla bort jobbet på ett helt annat sätt när jag är ledig och ute på golfbanan. När jag har gått en runda känner jag mig helt lugn och fri från all stress, och det gör att jag har energi till att fokusera fullt ut när jag är på jobbet. Det är viktigt att kunna stänga av, och det hjälper golfen mig med.

Hur mycket av din vakna tid tar golfen upp egentligen?

– Mycket! Jag brukar ta med mig golfutrustningen till jobbet och drar direkt efter jag slutat och spelar 9 hål, det brukar bli två-tre rundor i veckan. Nästan varje helg blir det två 18-hålsrundor, och varje runda tar totalt fem timmar ungefär. Det bästa är att hela min familj spelar golf, så det blir ett härligt sätt att umgås mycket med min man och barnen. Att ha ett gemensamt intresse är fantastiskt. Men det blir mycket golfsnack, icke-golfare kan nog bli ganska less!

Vad är din bästa golfupplevelse?

– När jag vann golftävlingen Byggbollen i Vadstena tillsammans med tre andra medspelare. Det var så kul att spela lagtävling och vinna, att glädjas med varandra. Man skärper till sig när det är tävling och vill verkligen prestera det bästa man kan.

Har du haft någon riktigt usel golfdag?

– Ja, jag kommer så väl ihåg en gång. Jag gjorde ett för långt utslag så bollen gick ner i diket, sen följde min vagn ner i diket och min driver gick av. Jag fick slå ut med min hybrid istället. Jag gick och muttrade länge efter det. Golf är en bra prövning för tålamodet, och jag lärde mig att det inte är någon idé att tjura utan i stället se till att nästa slag blir bra. Man får jobba mycket med den mentala biten, vilket är nyttigt.

Roligaste golfminnet?

– När vi spelade midsommargolf och en spelare bredvid tappade humöret och kastade sin klubba ner i dammen. När hans fru insåg vad han hade gjort rusade hon dit och skällde ut honom, och tvingade honom att gå ner i dammen, med kläder och allt, och hämta klubban. Men den hade redan sjunkit ner i dyn och gick inte att få upp. Det var ganska komiskt, och visar återigen att golf och hett temperament inte lirar så bra ihop!

Therese Johansson

Fakta:

Maria Bragén

Yrke: Lönekonsult.

Födelseår: 1978.

Byrå: Furlands revisions-byrå AB.

Bor: Skänninge.

Inspireras av: Golfspelaren Charley Hull. Jag gillar hennes sätt att spela, hon är bestämd och mål-inriktad. Många tar så lång tid på sig innan de slår, men hon bara kör direkt. Så vill jag också spela!