Från revision till pension. Ekonomiprofessorn Bino Catasús har gått vidare i forskningskarriären och djupstuderar numera det orangea kuvertet. Balans åker till Stockholms universitet för att kolla läget.

Vilka är de hetaste snackisarna på institutionen?

Bino: En fråga som ofta kommer upp handlar om rapporterna. Är det någon som läser dem? Och vem är redovisningen till för? Är det rimligt att vi har årsredovisningar som är, säg, 100 sidor. Är det någon som förstår vad de handlar om och hur de hjälper oss? Vi frågar oss hur man använder redovisningarna för att fatta beslut.

När jag kom hit berättade du hux flux att du har lagt av med revisionsforskning – varför?

Bino: Jag har inte lagt av, men jag har ett annat fokus. Jag tycker fortfarande att revisionsforskning är intressant, men mitt fokus just nu är på det vi kallar accounting literacy – hur läser man redovisning? Hur läser man siffror? Vi undersöker hur människor läser redovisning. En av de empiriska studierna vi håller på med handlar om att titta på det orangea kuvertet och minpension.se och hur man som privatperson tittar på sin pensionsinformation.

Du brinner för ekonomisk pedagogik, vad är det?

Bino: Jag gillar grundtanken att kunna förklara kassaflöden, resultat och förändringar i kapital på ett sätt så att människor förstår. Att ekonomi är komplext undantar inte ansvaret att kunna beskriva det enkelt. Vill vi att människor ska bryr sig om siffrorna, måste vi hitta en annan sorts presentationsteknik. Om jag skulle ha en kurs för revisorer skulle det vara: ekonomisk pedagogik för klienter.

Sofia Hadjipetri Glantz

Bino Catasús

Vad: Professor i revision och redovisning, Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet.

Professor: Sedan 2008.

Ort: Stockholm.