Innehåll

Balans nr 10 2017

När de egna vingarna bär

Pia gjorde verklighet av sin dröm och startade eget.

Funderar du på att lämna tryggheten och starta eget? Som att slänga sig ut ur ett flygplan utan fallskärm, beskriver Pia Abramsson sitt beslut. Men hon har inte ångrat sig en sekund.

Den som söker auktoriserade redovisningskonsulten Pia Abramsson hittar henne antagligen inte på hemmakontoret i villan i Mölndal. Mer troligt är att hon är på språng.

– Skulle jag bara sitta hemma på kammaren och jobba skulle jag bli tokig. Det passar kanske vissa, men inte mig. Mitt råd till dem som vill driva eget är att skaffa sig ett bra nätverk och att se till att vara ute hos sina kunder, säger dalkullan som sedan många år tillbaka är göteborgare.

Drömmen var att bli advokat och hon blev antagen till juristlinjen i Uppsala. Men livet ville annorlunda, plötsligt hade både Pia och hennes stora kärlek förälskat sig i Göteborg. Inom ett par veckor hade de fixat bostad och jobb i staden på Västkusten, och plugga ”det kan man ju göra sen”. När ”sen” kom började Pia läsa på ekonomlinjen på Göteborgs universitet med avsikt att läsa marknadsföring men fastnade för redovisning. Efter sommarjobb som controller på Volvo hamnade hon på Frejs Revisionsbyrå. Sedan bar det vidare via en mindre revisionsbyrå till KPMG, byrån hon blev trogen i lite mer än 14 år innan hon slutligen tog steget och vågade hoppa, som hon själv beskriver det.

– Det var som att slänga sig ut ur ett flygplan utan fallskärm. Jag hade flera sömnlösa nätter innan jag kände att det här kommer gå bra, jag fixar det här. Det svåraste sedan var inte att starta bolag, det var lätt. Det svåraste med det är att hitta på ett bra namn, säger Pia Abramsson.

Efter lite klurande valde hon att döpa sitt företag till Abrekon AB. Hon vänder sig främst till fåmansaktiebolag och jobbar mycket med bokslut, årsredovisningar, deklarationer och fåmanskalkyler. Löpande bokföring säger hon nej till. De flesta kunderna är tjänsteproducerande företag samt handelsföretag. Några följde med från KPMG, men behöll revisionen där, men många är nya kunder.

– Fördelen som egen är att jag kan planera min tid och mina uppdrag. Jag jobbar nog mer nu än vad jag gjorde på KPMG men jag upplever det mindre stressigt. Jag tror att det beror på att jag styr min tid själv, säger Pia Abramsson.

Pia Abramsson har valt att jobba mycket med nätverk för att som egenföretagare i en bransch som snabbt förändras vara kontinuerligt uppdaterad. Genom ett av sina nätverk, som av en slump endast består av andra kvinnliga egenföretagare, får hon möjlighet att bolla svåra frågor, delta i gemensamma utbildningar och träffa andra kollegor i branschen. Samtidigt har Pia Abramsson valt att sitta mycket ute hos kunderna hon jobbar med. Hennes framgångsrecept för ett bra bokslut består av två saker: att fika med kunderna och att läsa kundernas avtal noga.

– Då får du veta precis allt du behöver för att kunna göra ett bra jobb och lära känna företaget, säger hon.

Men årsredovisningar och bokslut är inte det enda hon jobbar med. Pia Abramsson lägger också en stor del av sin arbetstid på att undervisa, bland annat är hon lärare hos FAR. Dessutom är hon en av FAR:s kvalitetskontrollanter.

– Jag är så nyfiken, vill hela tiden lära mig mer och hålla mig ajour med vad som händer inom redovisningsområdet och i vår bransch. Då är det här ett jättebra sätt! Jag älskar förändring numera och att jobba digitalt. Om vi ska lyckas i framtiden tror jag att vi måste ta till oss allt som underlättar vårt jobb. Då kan vi koncentrera oss på det vi är bäst på – att lyfta våra kunder!

Charlotta Marténg

Byrån i siffror

Grundare/ägare: Pia Abramsson

Grundades år: 2014

Antal årsarbetare: 1

Omsättning 2016: 786.021 kr

(2015: 823.248 kr)

Utmaningar inför framtiden:

  • Lär dig att kommunicera med din kund så att hen förstår vad det är du säger.

  • Inse att förändringar inte är så dumt. Man växer som människa.

  • Våga hoppa på digitaliseringen – ”hur svårt kan det vara?”

Tre tips till dig som vill starta egen byrå

1 Se till att bygga nätverk och gå på utbildningar. Var social och nyfiken.

2 Fika med och lyssna på dina kunder. Det hjälper dig att göra rätt.

3 Hitta ett bra namn på ditt företag!

Så löser jag ekvationen

Affärerna

Visst är det viktigt att tjäna pengar, men det är ännu viktigare att ha roligt när jag tjänar pengarna. För varje nytt uppdrag jag får frågar jag mig om jag tjänar mer pengar på det än att jag har roligt. I så fall är det inte värt att ta det. Jag ska å andra sidan inte ha roligare än att jag tjänar pengar.

Medarbetarna

Eftersom jag bara har mig själv att tänka på behöver jag aldrig fråga en chef om något. Jag kan bara bestämma att den boken behöver jag, den utbildningen ska jag gå, nu har jag gjort mig förtjänt av en ledig dag. Att få styra sin egen dag skapar glädje och frihet i arbetet.

Kunderna

Mina kunder är tjänsteproducerande företag, handelsföretag samt några fastighetsbolag, de allra flesta fåmansföretag. Hemligheten bakom ett bra bokslut är att fika med kunderna – mycket information fås vid fikabordet – och att läsa kundernas avtal noga.

Nätverken

Som ensamföretagare är nätverken viktigt. Med dem kan jag bolla stora och små frågor, äta lunch och ha trevligt. Vi hjälps åt kring utbildningar, föreläsningar och mycket annat. Ovärderligt!