Om: Hållbarhet

Hållbarhet är allt viktigare för branschen. Samtidigt har vi på Balans märkt att själva begreppet inte lockar till läsning. Vad kan det bero på?

– En och annan kan uppfatta hållbarhet som lite flummigt, det kan ju handla om allt från koldioxidutsläpp till transparent redovisning av skatter. Dessutom ser man kanske inte affärsnyttan innan kunderna aktivt frågar efter hjälp från byrån. Men jag menar att hållbarhet är en jättestor möjlighet för alla i branschen att göra ännu större skillnad för sina kunder. Och än så länge har vi bara sett en bråkdel av alla tjänster som kommer att utvecklas. Här finns en ofantligt stor affärspotential.

Branschen har kommit längre än FAR i fråga om hållbarhet trots att FAR har delat ut priset Bästa redovisning av hållbarhet sedan 2003. Varför tog det så lång tid innan FAR kom igång?

– Vi gjorde ett halvhjärtat försök för några år sedan, men nu brinner vi verkligen för hållbarhet. Att ett antal byråer gått före är bara positivt, det är bra om många är med och växeldrar i loppet. Nu har FAR:s styrelse beslutat att vi ska hållbarhetsredovisa från och med räkenskapsåret 2016/17 och det gör att vi kommer ikapp på ett bra sätt. Eftersom FAR deltar i debatten om hållbarhet och till och med delar ut pris vill vi ju leva som vi lär. Medarbetarnas stora engagemang för hållbarhetsfrågor borgar också för att detta kommer att genomsyra verksamheten. Det är jag mycket glad för.

Enligt Balans granskning av Big 7:s hållbarhetsarbete ställer allt fler kunder krav på byråernas hållbarhetsarbete vid upphandling. Hur ser du på att det kan bidra till utveckling av branschen och till samhällsnytta?

– Jag tycker det är utmärkt att det ställs krav på marknaden. Vi kan räkna med att förväntningarna på hållbarhetsarbete kommer att växa i en takt som lagstiftningen varken kan eller ska reglera. Jag hoppas till exempel att de nya reglerna för hållbarhetsrapportering enligt årsredovisningslagen smittar av sig och sprids långt utöver de direkt berörda 1.600 företagen.

– Jag tror att hållbarhet är lönsamt, även för det enskilda företaget. Att det dessutom innebär samhällsnytta gör att vi som bransch har all anledning att pusha för och praktiskt hjälpa till med hållbarhetsarbete.

Sofia Hadjipetri Glantz