Innehåll

Balans nr 3 2017

Jämställdhet eller tillväxt – hur ska man tänka?

Snart är det 8 mars, och internationella kvinnodagen. En dag som uppmärksammas på olika sätt världen över.

Jag frågade lite på måfå vänner och kollegor om de visste vilket datum internationella kvinnodagen är, mest för att jag var nyfiken. Och handen på hjärtat, jag hade nog förväntat mig att de allra flesta skulle svara 8 mars, men så var inte fallet.

Ingen ska känna sig uthängd. Det är ju självklart viktigare hur man agerar vardagsvis än att man känner till att en viss fråga uppmärksammar en viss dag. Men ändå, det skaver lite ...

I marsnumret av Balans, som utkommer i anslutning till 8 mars, har vi som tradition att uppmärksamma jämställdhetsfrågan. Hur ser ledarskapet ut på de större byråerna? Blir partnerkollektivet mer jämställt? Och om inte, varför?

Det är inte bara resultatet av granskningen som är intressant, utan att vi faktiskt upplever att vi agerar som en blåslampa i frågan. Vi ser en stark vilja att förändra rådande strukturer, och det är glädjande. Sedan kan man förstås tycka att det går långsamt. Varför inte bara bestämma sig för att ha ett jämställt delägarkollektiv?

I det verkliga livet är det tyvärr sällan så enkelt. Det finns alltid om och men. Hur ska man till exempel tänka i valet mellan tillväxt och jämställdhet?

Missa inte Rakel Lennartssons granskning av jämställdheten i de större revisionsbyråerna, på sidorna 18–21 i detta nummer.

Trevlig läsning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se