Det finns inga genvägar till godkänt på Revisorsnämndens examensprov. Men en hjälp på vägen kan vara FAR:s kunskapstest för revisorsassistenter. Provsvaren visar att antalet godkända där ligger i nivå med antalet godkända på revisorsexamen.

I februari meddelade Revisorsnämnden (RN) att resultaten för revisorsexamen hösten 2016 var klara. Runt 60 procent av tentanderna klarade gränsen för godkänt.

Revisorsexamen och utbildningskraven som ställs för att bli auktoriserad revisor är ständigt omdiskuterade. Men oavsett hur provet utformas, eller vilka krav som ställs på utbildningarna, finns det inga genvägar till revisorsexamen. RN:s prov måste skrivas och bli godkänt.

FAR erbjuder årligen ett kunskapstest som vänder sig till revisorsassistenter som funderar på att skriva revisorsexamen. Kunskapstestet vänder sig till dem som praktiserat mellan 1,5 och 2 år och det kan ha varit bra att ha arbetat under två bokslutssäsonger.

– Kunskapstestet är ett jättebra verktyg om man vill testa sina kunskaper, för att sedan kunna gå igenom resultatet med sin mentor och se vilka områden man eventuellt behöver förbättra och lära sig mer om inför RN-provet, säger Carin Jonsson, produktchef på FAR.

I december förra året genomfördes det senaste kunskapstestet. Resultaten visar att det är ungefär lika många som klarar kunskapstestet som får godkänt på revisorsexamen. Maxpoängen på provet var 100, och genomsnittspoängen landade på 63,6. Av de drygt 200 revisorsassistenterna som skrev provet fick 64 procent över genomsnittspoängen.

Charlotta Marténg