Carl-Magnus Falk drivs av lusten att skapa bra förutsättningar för småföretagare. Engagemanget har lett fram till en Excel-modell som enkelt räknar ut den optimala fördelningen mellan lön och utdelning utifrån 3:12-reglerna.

Ända sedan Carl-Magnus Falk började på Parameter Revision AB i Stockholm för fem år sedan har han känt att han vill arbeta med något som bidrar till samhällsnyttan. Småföretagarfrågor och de så kallade 3:12-reglerna ligger honom varmt om hjärtat och tidig vår 2016 började konkreta planer att ta form.

– 3:12 är ett komplicerat regelverk med många parametrar och frågor kring regelverket dyker ofta upp i samtal med kunderna. Många vill veta vilken som är den optimala fördelningen mellan lön och utdelning, säger Carl-Magnus Falk.

Han började se sig omkring på marknaden och insåg att det inte fanns någon bra modell för att räkna ut svaret på den återkommande frågan från kunderna.

– Därför satte jag mig och byggde en egen enkel modell i Excel och började testa mig fram. Men modellen behövde utvecklas och jag fick hjälp av Lukas Lilja, mycket Excel-kunnig, för att ta det hela vidare, berättar Carl-Magnus Falk.

Runt 100 arbetstimmar senare hade 3:12-modellen tagit form. Och efter åtskilliga tester valde Carl-Magnus Falk och Parameter Revision AB att lansera sin modell. 3:12-modellen ger ett förslag på optimal fördelning mellan lön och utdelning utifrån gällande 3:12-regler och utifrån förslaget på kommande 3:12-regler.

Utgångspunkten är maximalt kassaflöde för användaren privat efter alla skatter och avgifter. Hänsyn tas också till arbetsgivaravgifter, bolagsskatt, inkomstskatt, pensionskassaflöde diskonterat för inflation, skatt på utdelning och så vidare.

– 3:12-modellen tar inte hänsyn till mer mjuka parametrar så som sjukpenning och möjlighet att låna pengar på banken. 3:12-modellen är inte en ”rådgivningsrobot”. Vi hoppas att den kommer underlätta för småföretagen samtidigt som de får en bättre förståelse för sin skattesituation. Det är min mission, säger Carl-Magnus Falk.

3:12-modellen är gratis och Carl-Magnus Falk tror att branschen vinner på att bjuda på kunskap.

– Kanske går någon konsulttimme förlorad, men förhoppningen är ju att kunden ska efterfråga rådgivning i stället. Vi rekommenderar också att inte bara köra modellen på egen hand och fatta beslut utifrån det utan alltid stämma av med någon expert, säger han.

Charlotta Marténg