Marcus Sörlander är auktoriserad revisor och partner på Deloitte. Han arbetar med riskrådgivning och hjälper företag att tillämpa dataskyddsförordningen.

Marcus Sörlander konstaterar att det handlar om komplexa frågor och påpekar att delar av regelverket fortfarande är föremål för tolkning och tillkommande vägledning.

– Vi har bevakat utvecklingen ända sedan förslaget presenterades 2012 och haft en dialog med våra kunder om alla förändringar. Det har varit många frågetecken under resans gång. Många har rätats ut, men en del utredningar pågår ju fortfarande, säger han.

Genom grundliga nulägesanalyser hjälper Deloitte sina kunder att utvärdera sina befintliga processer i förhållande till de nya kraven, för att därefter skräddarsy åtgärdsprogram åt dem. Marcus Sörlander har upplevt intresset som ovanligt stort hos sina kunder, mer än vad som ofta är fallet i till exempel compliance-frågor. Han tror att det kan bero på att vi alla berörs av den nya lagstiftningen även som privatpersoner.

– Jag tror att de flesta tycker att det är välkommet med nya regler som ligger mer i tiden. Den tekniska utvecklingen går så snabbt, det är viktigt att lagstiftningen och integritetsskyddet hänger med. För större organisationer är det också positivt med en mer enhetlig syn inom EU.