Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Finns det någon dikt som är mer citerad än Karin Boyes ”Ja visst gör det ont”?

Orden går rakt in i hjärtat. Rör runt lite, och man känner igen sig. För vem har inte stått där, med känslan att så gärna vilja vrida klockan tillbaka. Till trygghet och invanda beteenden. Trots att man vet att det inte funkar, att det inte är vägen framåt.

För branschen är det onekligen omvälvande tider. Och det är inte längre fråga om att inspirera till nytänkande, utan hög tid att agera. Tåget har redan lämnat stationen. Frågan är vilka som är på och vilka som står kvar på perrongen?

Gnosjöandan är ett begrepp som inrymmer driftighet och framåtanda, och som då och då har dykt upp i våra diskussionen på redaktionen. Vår nyfikenhet väcktes. Är det kanske så att denna anda också genomsyrar byråerna i regionen? Balans reporter Mats Rimér begav sig till Revisorsgruppen i Värnamo för att ta reda på hur det ligger till. Där mötte han ett driftigt och framåttänkande team som gått från trygghet och tradition till en modern byrå med ett helt nytt tänk.

Och kanske är det inte så jobbigt att ställa om? Vad är egentligen det värsta som kan hända? En bra början kan vara att göra FAR:s framtidstest. Hur ligger din byrå till? Kan det rentav vara dags att nominera sig till Årets framtidsbyrå?

Kanske är det precis som Karin Boye skrev för drygt 80 år sedan, att man kan glömma att man en gång skrämdes av det nya och ängslades för färden.

Men visst gör det ont!

Men det är nog bara ett sundhetstecken!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se