Den ordinarie arbetstiden räcker inte till för att göra jobbet. 95 procent inom revisionsbranschen arbetar övertid. Sju procent jobbar mer än 32 timmar i månaden extra.

Civilekonomerna har i en medlemsundersökning ställt frågor om lön och övertid. En av branscherna där förbundet har sina medlemmar sticker ut; revisionsbranschen. 95 procent har uppgett att de arbetar övertid varje månad. Snittet bland Civilekonomernas medlemmar ligger på 82 procent.

– Övertid har tyvärr blivit en norm på många arbetsplatser, konstaterar Ulrika Emteryd, förhandlare och ombudsman på Civilekonomerna.

Den ordinarie arbetstiden i Sverige är för de flesta 40 timmar. På pappret i alla fall. Verkligheten ser många gånger annorlunda ut. Bland de 11.000 medlemmar som svarat på frågorna säger nästan 40 procent att de jobbar mer än nio timmar övertid i veckan. 14 procent kommer upp i minst 17 timmar och fyra procent arbetar över 32 timmar eller mer.

Civilekonomerna har brutit ner siffrorna per bransch. Endast sex procent av revisorerna säger att de aldrig arbetar övertid. 36 procent jobbar över en till åtta timmar i månaden. 34 procent jobbar över nio till 16 timmar i månaden, 18 procent 17 till 32 timmar och hela sju procent har svarat att de jobbar över mer än 32 timmar i månaden.

– Varför det ser ut som det gör inom revisionsbranschen kan bero på att det är en kundstyrd bransch. Arbetet styrs efter kundens önskemål och behov. Därtill är våra medlemmar väldigt lojala och arbetar efter verksamhetsmål med mera, säger Ulrika Emteryd.

Inom revisionsbranschen finns olika arbetstoppar under året.

– Min upplevelse är att det tidigare har varit perioder efter arbetstopparna där det funnits utrymme att jobba lite mindre. Den möjligheten har minskat, säger hon.

87 procent av Civilekonomens medlemmar inom revisionsbranschen säger i undersökningen att de får kompensation för övertidsarbete i pengar eller ledighet. Men 13 procent får ingen kompensation alls. Många har avtalat bort sin rätt till övertidsersättning mot en veckas ledighet.

– Det motsvarar normalt 30 timmars övertid, men det är en nivå många överskrider med råge, säger Ulrika Emteryd.

Charlotta Marténg