Hon kombinerar karatesparkar med att granska bolag i samband med bokslut. Nu satsar Hana Antunovic på OS i Tokyo 2020.

Grattis Hana! I mars vann du guld i Karate-SM 2017 i din viktklass. Hur kommer det sig att du började med karate?

– Tack! Jag började när jag var nio år, så jag har tränat totalt 16 år nu. De senaste tio åren har jag tävlat för svenska landslaget och åkt på SM, EM, VM och andra internationella tävlingar. Det är bland det roligaste med sporten, att jag får resa så mycket och tävla.

Varför fastnade du för karate?

– Ska jag vara helt ärlig tyckte jag inte att det var särskilt kul i början. Föräldrarna pushade på, var väldigt engagerade och skjutsade mig till alla träningar. Efter ett tag, när jag märkte att jag utvecklades, började tävla och fick många nya kompisar, började jag tycka om det. Nu är karaten en livsstil.

Du lägger ner enormt mycket tid på ditt stora intresse?

– Ja, det gör jag. Jag tränar åtta–tio timmar i veckan. Det blir ett pass om dagen, ibland två, även om jag försöker få en vilodag i veckan. På våren är det mycket tävlingar med landslaget och då är jag borta varje helg många veckor i rad.

Hur ser du på framtiden?

– Karate har precis blivit en OS-sport och det är en idrottares stora dröm är att ta sig till OS. Jag satsar på Tokyo 2020 och till dess kommer jag att köra på elitnivå. Jag slutar nog inte efter det, karate kommer alltid att finnas i mitt liv, men kanske inte med samma intensitet som nu.

Hur fungerar det att kombinera den här intensiva elitnivån med heltidsarbete?

– På Grant Thornton är jag associate och jobbar med revision. Vi jobbar i team och det är mitt jobb att granska bolag löpande och i samband med bokslut. I perioder sitter man mycket ute hos olika kunder. Det är ett väldigt varierande jobb. Visst är karate och revision helt skilda världar, men det är det jag gillar. Jag jobbar hårt, släpper jobbet, skiftar fokus och gör något annat. Det är spännande att byta miljö, åka till Akalla, träna och träffa nya människor.

Har du på något sätt användning av din målmedvetna karateträning inom yrkeslivet?

– Jag har lärt mig väldigt mycket inom karaten som har hjälpt mig, dels när jag pluggade fem år på Handels, dels nu i mitt jobb. Karaten har format mig som person och genomsyrar allt jag gör. Jag har lärt mig att jobba effektivt, strukturerat och att vara uthållig. Jag vet att jag måste få saker gjorda eftersom jag behöver ta mig till träningen efteråt.

Kolliderar världarna ibland?

– Haha, ja. Säg att jag kommer hem från en tävlingshelg och börjar jobba igen på måndagen. Det kan bli lite: ”Ja just det, hur var det här nu då?” Jag var nyligen med om min första högsäsong på jobbet och allt tajmade faktiskt väldigt bra. Även om tävlandet och arbetet skulle kollidera, kan jag ta med mig datorn under tävlingsresorna och jobba. Jag var tydlig redan under intervjun med Grant Thornton hur viktig karaten var för mig.

Sofia Hadjipetri Glantz

Fakta:

Hana Antunovic

Födelseår: 1992.

Byrå: Grant Thornton, Stockholm.

Titel: Junior Associate Assurance.

Bor: Hammarby Sjöstad, Stockholm.

Bästa karateminne: European Olympic Games 2015 i Baku då jag kom på fjärde plats. Jag kvalade in genom att komma femma på senior EM ett par månader innan. European Olympic Games är som ett mindre OS, där även icke-olympiska sporter får delta. Det var så häftigt att få uppleva detta och bo i en OS-by med tusentals andra atleter. Att komma bland topp 4 i Europa på en så stor tävling är helt klart mitt bästa karateminne!