Svingande från en takhängd klättervägg, armhävningar med både barn och bildäck på ryggen, chins med enbart två fingrar som grepp. Fanny Ahlfors, tjänstledig redovisningskonsult på PwC, har gjort viral succé med sina extrema träningsklipp och har över 140.000 följare på Instagram.

Du har kallats för verklighetens Pippi Långstrump och Sveriges starkaste redovisningskonsult. Hur stark är du egentligen?

– Många verkar se mig som någon slags supermänniska, men det är långt ifrån sanningen. Ingenting kommer lätt, jag misslyckas sjukt många gånger innan jag når mitt mål med varje specifik övning. Det är verkligen inte så att det går på första försöket – det kan tvärtom ligga månader av blod, svett och tårar bakom vissa övningar.

Du håller på med något som kallas ninjaträning, en avancerad form av hinderbana. Hur hamnade du där?

– Jag har alltid hängt och klängt och gjort konstiga övningar på gymmet. När jag såg inspelningen av tv-programmet Ninja Warrior i Stockholm blev jag inspirerad att satsa mer på riktigt. När träningsanläggningen Extremfabriken öppnade blev jag stammis där och kunde helhjärtat klänga, klättra och experimentera med allt möjligt. Det känns inte som att man tränar, snarare som att man leker – bara att det kan gå ganska hårt till ibland.

Är du inte rädd att skada dig?

– Jag har tidigare tävlat i kampsport, och då är man van att det gör ont. För att komma framåt måste man hela tiden pusha sig och utsätta sig för det som kanske känns läskigt. Jag är till exempel jätterädd för höjder, men tränar höghöjdsklättring ändå, för att öva bort rädslan. Hade jag inte varit villig att ta risker hade jag suttit och luktat på blommor under ett träd i stället.

Du sprang ett lopp med bruten fot, är du inte en supermänniska ändå?

– Det var extremt även för att vara mig! Det hände mitt i ett 16 kilometer långt hinderlopp, och jag kämpade på ända till slutet utan att veta om att foten var bruten. Hade jag vetat att den var av hade jag självklart aldrig fullföljt loppet. Men jag har alltid varit otroligt envis, jag är van att kämpa fast det är jobbigt och ger mig inte när jag har gått in för någonting. Det är förstås både på gott och ont.

Vad är din drivkraft?

– Att ha roligt! Jag ser inte mig själv som värsta starka tjejen utan tränar för att det är kul, för att jag mår bra av det och för att se vad kroppen klarar av. Jag älskar att utmana mig själv, testa gränser och att nå de mål jag har satt upp. Jag vill förmedla träningsglädje och visa att man kan ha kul när man tränar. Det finns så mycket mer man kan hitta på än bara vanlig gymträning och det vill jag visa på ett roligt sätt i mina videoklipp.

Hur kombinerar du träning och karriär?

– Träningen har öppnat upp väldigt många dörrar för mig. Uppmärksamheten jag får i sociala medier har lett till spännande samarbeten och projekt, och i januari beslöt jag mig för att ta sex månaders tjänstledigt från mitt jobb för att hinna med. Min förhoppning är att kunna använda min kunskap och erfarenhet från träningen och integrera det i min roll på PwC. Alla behöver träna, och det vore roligt att försöka inspirera nya målgrupper inom branschen att röra på sig – på ett roligt och lustfyllt sätt.

Vilka är dina mål framöver?

– Ett konkret mål är att prestera mitt yttersta på hinderbane-VM i oktober i Kanada. Ett mer långsiktigt fokus under året är att klara av att genomföra pullups med en arm. För att lyckas krävs mycket mer än vad man kan tänka sig, det är nästan odefinierbart svårt. Men jag vet att det går, bara jag övar. En annan dröm är att representera Sverige i American Ninja Warrior och möta världens svåraste hinderbana. Blir det en till säsong ska jag definitivt söka!

Therese Johansson

Fakta:

Fanny Ahlfors

Ålder: 31.

Byrå: PwC Stockholm (tjänstledig).

Bor: Stockholm.

Inspireras av: Människor som är starka och modiga.

Instagram och Facebook: fanny_josefine.