Thorell Revision i Norrköping är byrån som inte drar sig för att sticka ut. Med sociala medier som en del i affärsplanen arbetar de för att förändra den traditionella bilden av en revisions- och redovisningsbyrå.

Närheten till kunden och skrotande av titlar. Det är två av framgångsfaktorerna för Thorell Revision i Norrköping. Och framgångsrik är byrån. En tillväxt på runt 40 procent förra året gjorde att Thorell Revision, som kan titulera sig Östergötlands största fristående revisions- och redovisningsbyrå, nominerades till Årets Tillväxtföretag i samband med Norrköpings Näringslivsgala.

När Balans kommer på besök är det dagen före galan och Fredrik Thorell, Patrik Fjärstedt och Pierre Polhammar ser fram mot morgondagen då det ska avgöras vem av de tre nominerade som tar hem segern.

– Men bara att bli nominerad är stort. Vi vill vara med och lyfta branschen och en sådan här nominering och den uppmärksamhet den bär med sig hjälper till, säger Fredrik Thorell.

Ja, för nomineringen innebär inte bara deltagande på själva Näringslivsgalan. De nominerade har blivit uppmärksammade i flera sammanhang, bland annat i tidningsreportage.

– Det är verkligen kul för hela branschen. Det är udda att en revisions- och redovisningsbyrå nomineras. Vi har fått så mycket gratulationer, från kunder, men även från konkurrenter som tycker att det är kul att vi sätter branschen på kartan och att den får uppmärksamhet, säger Patrik Fjärstedt.

Thorell Revision startade 1991 av Stig Thorell, och byrån har succesivt tagits över av Fredrik Thorell fram till 2012 då ägandet utökades. Sedan dess har byrån vuxit stadigt. I dag är man 36 medarbetare på tre kontor. Byrån finns representerad i Norrköping, Söderköping och Åtvidaberg. Och man har inga planer på att lägga ner sina små kontor för att växa ytterligare i Norrköping.

– Nej, närheten till kunden är viktig. Även om tekniska lösningar gör att vi kan arbeta var som helst, så uppskattar kunden att det finns ett kontor nära dem. Man ska inte underskatta det, säger Pierre Polhammar.

Den lokala förankringen är viktig för Thorell Revision. Det märks även i hur de väljer att marknadsföra sig. Hellre engagemang i många småklubbar än att sätta upp en skylt på elitlagets hemmaarena. Norrköping, Söderköping och Åtvidaberg är alla orter med ett starkt näringsliv och ett starkt idrottsliv.

– Hos oss får alla anställda avsätta en dag per år för ideellt välgörande arbete. Vi har gjort bedömningen att det ger oss mycket mer tillbaka. Vi ser ett värde i att våra medarbetare engagerar sig, och ju mer vi syns i olika sammanhang desto bättre, konstaterar Fredrik Thorell.

Just marknadsföring och att visa upp en annan sida av revisions- och redovisningsbranschen än den traditionella verkar ligga Thorell Revision varmt om hjärtat. I höstas firade byrån 25-årsjubileum och bjöd in till en mycket uppskattad fest med levande musik, mat och underhållning. Något kunderna fortfarande talar om. Och inbjudan till skivan hade den grafiska profilen av – just det, en lp-skiva.

– Vi vill göra roliga saker och överraska. Man behöver inte bara göra det förväntade. Nyligen bytte vi grafisk profil för att bättre nå fram och vi har tagit med närvaro på sociala medier i vår affärsplan, berättar Patrik Fjärstedt.

Sociala medier, och då framför allt facebook, är något byrån börjat arbeta mer och mer med. Man har insett att räckvidden kan bli enorm om man lyckas nå ut på rätt sätt.

– Det såg vi när vi la ut att vi var nominerade till priset Årets Tillväxtföretag. Då var det mer än tiotusen personer som var inne och klickade. Sådan uppmärksamhet är svårt att få på annat sätt, säger Patrik Fjärstedt.

Thorell Revision har hittat sitt segment bland kunderna. Ägarledda företag med en omsättning på mellan 50 och 500 miljoner kronor. Nyligen fick man dock sin första noterade kund, något som Patrik Fjärstedt beskriver som en fjäder i hatten för byrån.

– Det var en milstolpe för oss. Att få ett noterat bolag kändes stort. Men vi har kompetensen och det känns kul att vi nu får jobba även mot detta segment, säger han.

Sedan 2010 är Thorell Revision medlem i Baker Tilly. Thorell Revisions revisor tipsade om Baker Tilly.

– I samma veva skulle ISQC 1 införas, och vi stod i valet att dra hela lasset själva eller gå med i ett nätverk. Efter att ha jämfört olika alternativ kändes Baker Tilly mest bemötande. Lite grann var det nog så att de valde oss och inte tvärtom, säger Fredrik Thorell.

Från byråns håll har man också valt att engagera sig i nätverket. Bland annat i utbildningskommittén och i kvalitetsarbetet. Interna utbildningar går också genom Baker Tilly.

– För oss betyder det mycket att vara med i Baker Tilly. Vi hade aldrig kunnat leva upp till den nivån på kvalitetsarbetet annars, och det är en nivå vi vill hålla. Dessutom var det en bidragande orsak till att vi blev valda revisorer i det noterade bolaget. Det hade inte hänt om vi inte haft Baker Tilly i ryggen, säger Fredrik Thorell.

Och så var det det där med de slopade titlarna. En titt på hemsidan avslöjar att ingen i organisationen har någon annan titel vid sitt namn, utöver dem som själva yrket ”kräver”.

– Är man auktoriserad revisor eller auktoriserad redovisningskonsult är det en sak, det är klart att vi använder de titlarna. Men i övrigt har vi inga titlar. På vissa byråer finns massa olika tjusiga titlar. Inte hos oss. Vi har en platt organisation, med snabba beslutsvägar. Det bidrar till att skapa den speciella Thorell-andan som gör att våra medarbetare trivs och stannar kvar hos oss, säger Patrik Fjärstedt.

Charlotta Marténg

Fotnot: Och hur gick det då på näringslivsgalan? Thorell Revision nådde inte hela vägen fram utan fick nöja sig med att sluta som en av tre nominerade. Men inte illa det heller i en expansiv region som Norrköping.

Fakta:

Thorell Revision

Grundades: 1991

Antal anställda: 36

Antal delägare: 7, varav 5 män och 2 kvinnor.

Antal kontor: 3

Omsättning:

14/15: 16 mkr

15/16: 23 mkr

16/17: 32 mkr (prognos)

Om Thorell Revision: Är en premiumleverantör av revision och rådgivning. Kunder uppskattar Thorell Revision för att de är personliga, tydliga och engagerade.

Övrigt: Har anställt en matematiker, som arbetar heltid med avancerad statistisk dataanalys till nytta för byråns kunder.