Första kullen lönekonsulter som auktoriserades på FAR kunde i maj bocka av både tentamen och auktorisationsdag. Senare i höst är det dags för nästa gäng. Karin Conradzon, lönekonsult och kundansvarig på PwC i Umeå, ser fram emot utmaningen.

Karin Conradzons väg in i branschen började med ett sommarvikariat inom fakturering i Umeå kommun för 16 år sedan. Hon märkte att löneadministrationen hade hektiska toppar en viss period varje månad – och erbjöd sin hjälp. Sedan dess har Karin Conradzon arbetat med lön i olika projekt och på olika befattningar och arbetsplatser.

Inom revisions- och rådgivningsbranschen har hon verkat de senaste fem åren. Och sedan i juni 2016 är hon kundansvarig på PwC i Umeå, med fyra lönekonsulter under sig. Senare i höst planerar Karin Conradzon att gå FAR:s förberedelsekurs och skriva examen för att bli auktoriserad.

– Att vara auktoriserad är en kvalitetsstämpel på det man gör, det går inte att komma undan. Jag gillar att vara bra på det jag gör, säger Karin Conradzon.

Lite nervöst kan det vara ändå, trots att hon känner sig säker på sitt arbete.

– Jag vet ju var jag är i dag och vad jag kan. Men under åren lär man sig olika genvägar i jobbet. Kommer jag klara av tentamen? Det är väl lite som om man skulle ta körkortet igen efter att ha kört bil i många år.

Nu siktar hon på att klara FAR:s auktorisationsprov för lönekonsulter. 10 oktober är det dags för det första momentet; förberedelsekursen.

Sofia Hadjipetri Glantz

Under hösten kommer Balans att följa Karin Conradzon; från förberedelsekurs till tentamen – med slutmålet att bli auktoriserad lönekonsult.