Är det okej att beskriva revisorer som tomtar? Självklart! Fråga Sporrong & Eriksson Revisionsbyrå i Kalmar. Med mycket humor och självdistans har de framgångsrikt närmat sig sina kunder.

När den frivilliga revisionsplikten infördes 2010 valde Sporrong & Eriksson Revisionsbyrå att satsa på tomtar i sina julannonser. Ny lag gör tomten frivillig basunerades ut i lokaltidningen och i annonsen påminde revisions- och redovisningsbyrån om att det inte finns någon lag om tomte till jul och snart ingen om revisor. ”Men vill du ha en trivsam jul och ett välmående företag behövs båda” framhöll byrån.

Sedan byrån grundades 2000 av Per Eriksson och Håkan Sporrong har humorn och självdistansen funnits med. Och att Sporrong & Eriksson de senaste åren utökats med ytterligare två partners som äger en mindre del var, Daniel Foleby och Helen Lengström, har inte förändrat saken. Frivillig revision till trots, byrån växer stadigt och har i dag cirka 600 kunder. En av förklaringarna ligger i att Sporrong & Eriksson vågar gå sin egen väg.

– Vi är inte en traditionell revisionsbyrå, utan sticker nog ut som lite roligare och lite mer nyfikna. Vi har satsat på marknadsföring och tog tidigt hjälp av en reklambyrå. Att vi är seriösa och kunniga i vår yrkesutövning innebär inte att vi är tråkiga revisorer, säger Håkan Sporrong.

Nej, att Sporrong & Eriksson inte är någon dussinbyrå blir besökaren varse redan utanför entrén. Väl inne i huset, som byggdes i 1900–talets början och är beläget i centrala Kalmar en knapp kilometer från slottet, har man med hjälp av konstnären Matz Nordell skapat ett personligt kontor. Små konstverk i trä kombineras med namnskyltar i samma stil.

Marknadsföringen och det personliga tilltalet har visat sig lyckat. Sporrong & Eriksson har till och med tilldelats Kalmartrissan, ett marknadsföringspris som delas ut av Marknadsföreningen i Kalmar län.

– Kunderna blir nyfikna på oss. Dessutom har vi gott renommé och ett bra kontaktnät, säger Per Eriksson.

Att byrån har en stark lokal förankring, och att grundarna är lokalt kända, bidrar också till dess framgångar.

– Alla pratar väl om oss. Nåja, nästan alla, säger Håkan Sporrong med ett skratt.

I tider som präglas av förändring och där traditionella revisions- och redovisningsbyråer får allt hårdare konkurrens av appar och teknik gäller det att synas och att bygga goda relationer till kunderna. Samtidigt som byrån och de anställda själva ska ställa om till ett nytt sätt att arbeta, och tänka, ska kunderna med på banan. Och vissa är lättare att få med sig än andra.

– Man ska absolut inte underskatta kunderna. Många tycker att det är roligt med förändring, men vi är inte där än att alla vill gå över till något papperslöst, säger Helen Lengström.

Några som däremot är beredda att ta steget är byråns anställda. Därför har delägarna valt att hoppa på FAR:s handlingsplan för byråutveckling.

– Vi har levt med att förändringen är på gång och kände att vi ville göra något. Handlingsplanen är bra eftersom den är konkret och gör att vi tvingas sätta oss och fundera på omställningen, säger Håkan Sporrong.

– Vi hade inte kommit så här långt om vi inte hade hoppat på den, säger Helen Lengström.

Som ett led i arbetet med att ställa om byrån valde delägarna att låta alla anställda på Sporrong & Eriksson delta i FAR:s branschdagar förra året. På så sätt synliggjorde de för hela byrån hur viktig frågan är.

– Sedan blir nästa steg att hänga på och hjälpa våra kunder. Genom att vi pratar positivt om digitaliseringen med våra kunder och visar på nyttan blir det också lättare att sälja in, säger Helen Lengström.

– Man kan ju helt enkelt konstatera att när det gäller utvecklingen finns det ingen återvändo. Vi måste åt det hållet. Visst kan man streta emot men det är en fördel att ligga i framkant och det är där vi vill vara, säger Per Eriksson.

För att få omställningen att fungera krävs också att byrån har rätt personal. Sporrong & Eriksson har även när det gäller rekryteringar tänkt lokalt, och många av dem som har börjat på byrån kommer från Linnéuniversitetet i Kalmar eller har funnits i Sporrong & Erikssons kontaktnät.

– Vi satsar mycket på att skapa en lagkänsla här och det finns ingen hierarki. Det är också något som vi märker att kunderna uppskattar. Engagemang och tillgänglighet är det som gäller, säger Daniel Foleby.

För Per Eriksson och Håkan Sporrong är den platta organisationen viktig. De har hela tiden strävat efter att släppa personalen långt in i diskussionerna för att göra dem mer delaktiga. Detta ligger sedan till grund för besluten som tas.

– Visst, det är ett lite jobbigt sätt att sköta en byrå på och det tar tid, men det är också riktigt roligt, säger Per Eriksson.

För något år sedan tog Sporrong & Eriksson beslutet att gå med i BakerTilly. Som stor byrå på en mindre ort ser de klara fördelar med att tillhöra ett av de större nätverken. Framför allt när det gäller sådant som kvalitetskontrollen.

– Vi jobbar mycket med kvalitet och våra styrkor är just att vi kan balansera kvalitet och kundnytta, säger Helen Lengström.

Hon har själv valt att bli kvalitetskontrollant inom BakerTilly och säger att kvalitetskontrollen ger mycket. Både för byrån som blir kontrollerad, men även för kontrollanten.

– Jag skulle säga att det är bra för oss i Kalmar att jag är kvalitetskontrollant. Det är intressant och lärorikt att få komma ut och göra något annat också. Jag får värdefull input som är bra för hela vår byrå, säger hon.

Fakta:

Sporrong & Eriksson Revisionsbyrå

Grundades: År 2000 av Håkan Sporrong och Per Eriksson.

Delägare: Håkan Sporrong, Per Eriksson, Daniel Foleby, Helen Lengström.

Antal anställda: Vid starten tre, inklusive delägarna. I dag 16, inklusive delägarna.

Antal kunder: Cirka 600.

Omsättning: Cirka 17 miljoner kronor.

Vårt motto: Kunder och verksamhet i fokus. ”Om vi levererar det kunderna efterfrågar och är beredda att betala för, så kommer tillväxten och lönsamheten av sig själv.”