Om rekryteringsläget i branschen

Branschen slåss om samma erfarna personer som näringslivet. Det ställer högre krav på rekrytering hos big 7, som varit bortskämda med att kunna hitta rätt person till rätt position. Kommentar?

– Jag tror det handlar mycket om att synas. Den unga generationen möter branschen i utbildningen, men sedan blir det svårare att få till en träff. Därför måste både byråerna och FAR vara aktiva i samhällsdebatten och visa på den nytta som branschen gör för ett hållbart näringsliv och samhälle. Vi måste också berätta mer om alla möjligheter till specialisering och olika karriärvägar som branschen erbjuder. Många tror fortfarande att revisionen är dominerande.

Mindre byråer som ligger långt från universitetsorterna har svårt att rekrytera. Hur kan FAR bidra till att vända utvecklingen åt rätt håll?

– Vi kan uppmuntra till att modernisera verksamheten. Alla mindre byråer jag möter som ser över affärsmodellen och går över till 100 procent digitalt har lättare att rekrytera. Men även här tror jag att tjänster inom hållbarhet är och förblir en framgångsfaktor. Alla vill jobba i ett företag som bidrar till ett gott samhälle.

– Allt detta låter sig enkelt sägas, men det förutsätter ett aktivt ledarskap där alla delägare och andra i ledarroller verkligen vill förändring. Här finns en stor utmaning.

Byråerna efterfrågar IT-kompetens. De som ska ut i arbetslivet efterfrågar en hållbar och jämställd arbetsplats. Vilka är de största utmaningarna?

– Möjligheten att rekrytera bredare är helt avgörande för kvaliteten i tjänsterna och därmed branschens relevans. Därför hejar vi på när Revisorsinspektionen föreslår nya utbildningskrav för revisorer. Morgondagens revision blir mycket bredare och bland annat IT-kompetens blir säkert minst lika viktigt som kunskaper i redovisning.

– Att arbetsplatsen är hållbar och jämställd borde redan vara en självklarhet. Vår bransch ska här vara en förebild, tycker jag.

Sofia Hadjipetri Glantz