Med rätt dos engagemang och kunskap borde man kunna förmedla vad branschen går ut på till dagens ungdomar.

Så tänkte revisorn och auktoriserade redovisningskonsulten Cecilia Bengtsson och begav sig till gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby för att snacka om revision, redovisning, skatt och lön.

– Jag tycker att det är bättre att få höra från någon som är aktiv hur det är att jobba i vår bransch än att bara läsa en bok. Då man kan ställa frågor direkt och få svar. Eleverna var väldigt intresserade av det jag hade att berätta, säger Cecilia Bengtsson.

Det var tidigare i år som godkända revisorn och auktoriserade redovisningskonsulten, verksam på Företagsrevision Syd, blev inbjuden till gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby för att ta upp ämnen som: vad är ett bokslut?, varför gör man ett bokslut?, vad kan jag jobba med?, vad gör en revisor, en redovisningskonsult och en lönekonsult?

Den röda tråden på Handels- och administrationsprogrammet där Cecilia Bengtsson föreläste är att lära sig vad entreprenörskap går ut på. Alla som går utbildningen ska driva UF-företag, där det ingår att göra bokslut, ha bolagsstämma och avslutningsvis avveckla företaget.

Vad tror du att du förmedlade under dina två timmar på plats?

– Att ekonomivärlden är full av möjligheter. Efterfrågan på revisorer och redovisningskonsulter är stor. Som ekonom jobbar man inte bara med siffror, man är direkt involverad i företagets överlevnad och utveckling, svarar Cecilia Bengtsson.

Björn Brorsson är gymnasielärare för klassen Cecilia Bengtsson besökte. Han berättar att samarbetet föll väl ut.

– Eleverna ställde frågor som vad man har för anmälningsplikt om man upptäcker brott, om företagande och om nätverkande som ju också är en viktig del av entreprenörskapet. Vi brukar ha utvärderingar efter varje företagskontakt där eleverna får tycka till och de var väldigt nöjda. Så vi kommer att fortsätta bjuda in branschen, säger Björn Brorsson.

Sofia Hadjipetri Glantz