Antalet anställda på de stora revisionsbyråerna fortsätter att öka, sakta men säkert. Trots HET KONJUNKTUR tycker HR-cheferna att det är ganska lätt att hitta rätt personer.

Däremot är det riktigt tufft för mindre byråer ute i landet.

Balans har kartlagt hur de största revisionsbyråerna rekryterar under 2017.

Ungefär 1.850 personer kommer att börja en ny anställning på någon av dessa byråer i år. Samtliga byråer avser att öka antalet anställda under 2017 (se tabell).

Ökningen sker dock i en jämn takt över tid och är bara något större än för 2015. Detta trots en starkare konjunktur i dag jämfört med för två år sedan. Det, i kombination med flera viktiga förändringar (som GDPR, EU:s nya dataskyddsförordning) och trender (till exempel att många företag söker sig till börsen) gör att behovet av framför allt rådgivning ökar. Revisionsbyråerna har alltså inte tagits på sängen av en större efterfrågan.

Är det lätt eller svårt att hitta personer att anställa? Både och. Lätt, när det gäller juniora personer, flödet av nyutexaminerade från universitet och högskolor täcker behovet gott och väl. Svårt, eller åtminstone svårare, när det handlar om personer med längre erfarenhet, specialister samt personer till arbetsledande roller. Det är också just de grupper där kundernas efterfrågan ökar som mest. Trots det uppger inte någon av HR-cheferna att tillväxttakten pressas av rekryteringssvårigheter. Det vill säga på de stora byråerna. (För de mindre byråerna ute i landet är bilden en helt annan, läs artikel intill.)

Enligt de HR-ansvariga ökar personalbehovet på bred front. Maria Karlén, HR-chef på KPMG, ger ett typiskt svar.

– Vi rekryterar till samtliga verksamhetsområden. Det vill säga, vi söker kompetenser inom revision, redovisning, skatt och rådgivning, säger hon.

Anna Pontén, ansvarig för HR & Talent på Deloitte, pekar på att globaliseringen leder till fler uppdrag för revisionsbranschen.

– Globaliseringen gör att våra kunder har medarbetare som flyttar runt mellan flera länder. Det kräver en hel del samordning vilket skapar tillväxt för oss.

Det är lätt att hitta juniora medarbetare. Flera av de tillfrågade företagen ser däremot en ökad konkurrens om mer erfarna personer. Inte bara mellan revisionsföretagen. Samma kompetens efterfrågas av näringslivet generellt, många företag behöver intern personal inom området. För att lyckas med en rekrytering på dagens heta arbetsmarknad handlar det ofta om att sälja in själva konsultrollen till skillnad mot att vara ”inhouse”.

För att hitta nya, mer seniora medarbetare har rekryteringsarbetet skruvats upp ett par snäpp hos till exempel Grant Thornton. För ett år sedan startade företaget en avdelning som fokuserar på search. Det innebär ett mer proaktivt rekryteringsarbete, berättar Susanna Drakenberg, som är People & Culture director på Grant Thornton.

– Vi har växlat till att söka fler personer som har två till fem års yrkeserfarenhet, det är ungefär mitt emellan de grupper vi tidigare sökt. Och för att hitta dem måste vi vara mer uppsökande, vi kontaktar personer som redan har jobb, kanske hos någon konkurrent. Blir det inte någon rekrytering just då, har vi i alla fall etablerat en relation som det kan bli något av i ett senare skede, säger hon.

En långsiktig bemanningsplan är ett självklart inslag i affärsplanen. På Grant Thornton tas den fram av HR-personal tillsammans med affärschefer, med tre års framförhållning.

– Ett par gånger om året ses den över och justeras för att vi ska hamna rätt vad gäller medarbetarnas profiler och antal, säger Susanna Drakenberg.

Framförhållning är extremt viktigt för att hela tiden ha rätt bemanning, framhåller Agneta Strandberg, HR-direktör på EY.

– Vi följer väldigt noga hur verksamheten utvecklas, vad kunderna behöver och hur vår personalomsättning är. Talent-avdelningen och verksamheten jobbar tillsammans löpande under hela året med detta. Vi rekryterar ett år i förväg, så de som ska börja nästa höst rekryterar vi in nu.

Linda Vikström

3 slutsatser

Antalet anställda ökar

Samtliga big 7-byråer ökar antalet anställda. Runt 1.850 personer har börjat eller kommer att börja en ny anställning under året.

Ökningen sker i jämn takt

Detta trots en starkare konjunktur i dag jämfört med för två år sedan.

God tillgång på nyutexaminerade

Men svårare när det handlar om personer med längre erfarenhet, specialister samt personer till arbetsledande roller.