Revisorsinspektionen (RI) har infört en ny tillsynsform – riskbaserad tillsyn. Den används för tillsyn som baseras på identifierade eller misstänkta riskfaktorer.

RI har hittills bedrivit tillsyn på följande sätt: Periodiskt återkommande kvalitetskontroll, systematisk och uppsökande tillsyn (SUT) samt prövning av disciplinärenden och förhandsbesked. Nu har RI sett över tillsynen och ersatt SUT med en ny tillsynsform – riskbaserad tillsyn.

– Syftet är att uppnå ökad effektivitet och relevans. Tillsynsformen SUT har innefattat flera olika kategorier och har därför varit svår att definiera och sammanfatta. Många gånger har den nog uppfattats som otydlig, säger Carin Rytoft Drangel, chefsrevisor på RI.

– Kvalitetskontroller sker med regelbundna tidsintervall och disciplinärenden utreds efter anmälan, vilket ger dessa två tillsynsformer en tydlighet och transparens som SUT saknar, tillägger hon.

Riskbaserad tillsyn kommer att användas för tillsyn som inte är kvalitetskontroll eller disciplinärenden, utan baserad på identifierade eller misstänkta riskfaktorer. Dessa kan uppmärksammas i inspektionens löpande verksamhet, genom regeringsuppdrag, i det nationella eller internationella samarbetet, eller genom övrig omvärldsbevakning. 8663.jpg

Pernilla Halling