Innehåll

Balans nr 9 2017

”Coolare betala skatt i dag”

Lagens änglar, som gick på tv från mitten av 1980-talet till mitten av 1990-talet, fick Caroline Sölvin att vilja bli advokat. Men efter att ha tagit examen från juristlinjen, och upptäckt att immaterialrätt var väldigt spännande, hamnade hon på Skatteverket.

– När en kompis tipsade mig om Skatteverket var min reaktion att det lät väldigt tråkigt. Jag förstod inte riktigt grejen med skatterätt.

Men Caroline blev kvar i fem år och upptäckte att skatterätten var juridik ”på riktigt”.

– Det var en fantastiskt rolig period. Under åren bytte jag uppgifter och jobbade bland annat med arbetsgivarfrågor och förmåner.

2010 tog Caroline klivet över till den privata sidan och ett jobb på Advice.

– Från att ha varit Skatteverket i mitt tänk skulle jag nu plötsligt tänka tvärtom. Det tog ett tag innan jag kom in i konsultrollen, men jag älskar att träffa människor så jag kände att jag hade hamnat rätt.

Vid sidan om karriären växte även familjen fram. Efter sju år på Advice började Caroline återigen bli sugen på att byta arbete och under föräldraledigheten kontaktades hon av BDO som ville rekrytera henne till sin skatteavdelning i Stockholm.

– Då hade jag tre månader kvar på min föräldraledighet men det var inga problem. Det fungerar bra att kombinera rådgivarrollen och föräldrarollen.

BDO har satsat på att bygga upp sin skatteavdelning och Caroline var en av flera nyanställda. Efter att ha kommit in på en FAR-ansluten byrå har hon börjat titta på auktorisationen av skatterådgivare, som blir nästa steg i hennes karriär.

– Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som ligger rätt i tiden. Det är mycket coolare att betala skatt nu än vad det var för fem till sex år sedan. En del tror fortfarande att en skatterådgivare jobbar med att skattefuska. Men det är inte skattefusk vi sysslar med. Vi hjälper företagen att vara skatteeffektiva på bästa sätt inom lagens ramar.

För Caroline handlar jobbet som skatterådgivare i grund och botten om service.

Charlotta Marténg

Namn: Caroline Sölvin.

Ålder: 37 år.

Utbildning: Jurist kandidatexamen Stockholm universitet, Master in European Intellectual Property Law, Stockholms universitet.

Familj: Man och två barn, 5 och 1,5 år.

Tre viktiga år i min karriär:

  • 2005: Anställd på Skatteverket.

  • 2010: Börjar som skattekonsult på Advice.

  • 2017: Börjar som skattekonsult på BDO.