Sex av tio nådde förväntad nivå på FAR:s kunskapstest inför revisorsexamen. Frågor om IT bjöd på mest motstånd.

Varje år erbjuder FAR ett kunskapstest som vänder sig till revisorsassistenter som funderar på att skriva revisorsexamen. Lämpliga tentander är de som har praktiserat mellan 1,5 och 2 år. Det är också bra att ha arbetat under två bokslutssäsonger.

Nu har resultatet från höstens kunskapstest kommit.

– Maxpoängen var 100 och genomsnittet låg på 62,5 vilket är i nivå med tidigare års kunskapstester. Frågan som bjöd på den största utmaningen för tentanderna var den om granskning av IT- miljö och IT-system, säger Robert Wennberg, chef för utbildningar på FAR.

Revisorsnämndens chef Per Johansson har tidigare flaggat för att just IT-kompetens är ett måste för framtidens revisor. På frågan hur det står till med IT-kompetensen hos dem som skriver revisorsexamen svarade Per Johansson i november:

– Jag tittade på senaste provet och där var det en IT-fråga och det var den frågan, i särklass, som flest inte klarade. Det var ganska oroväckande.

Revisorsexamen och utbildningskraven som ställs för att bli auktoriserad revisor har under det senaste året varit hett debatterade ämnen. Men oavsett hur provet utformas, eller vilka krav som ställs på utbildningarna, finns det inga genvägar till examen.

– Kunskapstestet är ett riktigt bra verktyg om man vill undersöka sina kunskaper, för att sedan kunna gå igenom resultatet med sin mentor och se vilka delar man eventuellt behöver utveckla och finslipa inför RI-provet, säger Robert Wennberg. 7552.jpg

Sofia Hadjipetri Glantz