Om digitalisering

The Nordic Federation of Public Accountants (NRF) har nyligen släppt en undersökning om hur långt de nordiska byråerna kommit i digitaliseringsprocessen. Hur ser du på resultatet?

– En reflektion är att som privatpersoner är branschen långt fram i användandet av sociala medier och digitala tjänster i största allmänhet. Men när det kommer till den egna byrån har man inte alls hunnit lika långt.

Hur stämmer det överens med situationen i Sverige?

– Det gäller också i Sverige. Men det som oroar allra mest är att alla byråer inte jobbar aktivt med IT-säkerheten i sina tjänster. Det är ett måste, inte minst när man erbjuder molnbaserade tjänster.

Senast 31 mars ska det vara möjligt att rapportera in digitalt till Bolagsverket. Hur pass förberedda är byråerna? Upplever du att de är redo?

– Jag tror att det varierar ganska mycket. Några är ivriga att äntligen få rapportera digitalt, andra avvaktar eftersom förra försöket inte blev någon succé. Samtidigt vet vi att detta är framtiden så jag vill verkligen uppmuntra till att hoppa på tåget.

– En framgångsfaktor för stort genomslag redan i år är förstås att Bolagsverket, programvaruleverantörerna och vi på FAR verkligen når ut med tydlig information om hur det ska gå till. Här finns mer att göra.

Vad blir nästa stora steg i branschens digitaliseringsprocess?

– När Nordic Smart Government blir verklighet om något år. Visionen att företag kan rapportera i realtid till en myndighet som sedan delar relevant information med andra myndigheter är klockren. Att de nordiska bolagsverken samverkar i projektet borgar dessutom för att det kommer att bli verklighet. Och då blir Norden först i världen med en sådan One Stop Shop. Det vore både kul och bra.

Sofia Hadjipetri Glantz