I 16 år var Peter Bodin vd för Grant Thornton i Sverige. Sedan årsskiftet leder han Grant Thornton International med 50.000 medarbetare i 140 länder. I den hårda konkurrensen om jobbet fanns det särskilt en sak som stack ut i Peter Bodins cv; erfarenheten av att leda enligt svenskt manér – öppet och transparent.

När Peter Bodin tillträdde som vd för dåvarande Lindebergs Grant Thornton år 2000 var det ett traditionellt revisions- och konsultföretag. Hösten 2016 när han lämnade posten var Grant Thornton ett tjänsteföretag med över tusen medarbetare och en omsättning på runt 1,3 miljarder. I grunden ligger ett närmast nördigt intresse för ledarskapsfrågor och förra året blev byrån utsedd till Sveriges bästa arbetsgivare i Universums undersökning. Själv beskriver Peter Bodin sin ledarstil som öppen och transparent och med medarbetaren i fokus. Alltså väldigt typiskt svenskt.

– Jag tycker om att vara öppen och att involvera medarbetarna. Jag ser inte hierarkier när jag möter medarbetare. För mig är alla på Grant Thornton lika viktiga, oavsett om de är delägare eller har någon annan position. Vi är ju alla en del av något större, det som gör att vi blir framgångsrika. Man kan säga att jag har en väldigt positiv grundsyn när det gäller människor.

Valet av Peter Bodin som global CEO innebär en ny riktning för Grant Thornton International. Han är den förste ledaren som inte kommer från England eller USA, det vill säga länder med en helt annan syn på ledarskap.

– Visst har det med min personlighet att göra, men också med att jag kommer från Sverige. Vi har en öppenhet i vårt sätt att vara gentemot andra människor som uppskattas starkt utanför Sverige. Vi uppfattas ofta som väldigt ärliga.

Rekryteringsprocessen var en utmaning, med många intervjuer och tester. När Peter Bodin till slut erbjöds jobbet var det en anledning som var avgörande för att han tackade ja – möjligheten att utveckla och arbeta vidare med sitt ledarskap.

– Jag brinner för ledarskap. De närmaste fem till tio åren kommer det att ske en omvälvande förändring i hur man leder ett tjänsteföretag och jag är väldigt nyfiken på hur det kommer att se ut. Jag vill vara med och driva den förändringen.

Peter Bodin sammanfattar uppdraget i två huvuduppgifter: Att ansvara för den globala strategin och att utveckla företagskulturen inom Grant Thornton.

– Varje medlemsland är ansvarigt för det operationella arbetet i respektive land. Men vi har en gemensam strategi framåt.

Det var i maj förra året det blev känt att du fick uppdraget och vid årsskiftet blev det alltså skarpt läge. Hur förberedde du dig under den tiden?

– Jag ägnade ett halvår till att åka runt i världen och besöka Grant Thornton-kontor. Målet var att träffa så många som möjligt för att ta reda på hur man ser på Grant Thornton inifrån och utifrån. Jag ville få en så bra bild som möjligt av var vi står och vilka utmaningar vi har framför oss. Det var en lyssnande period som jag behövde för att kunna sätta ut riktningen.

Vad kännetecknar ett gott ledarskap för dig?

– I ett tjänsteföretag måste man sätta medarbetarna först. Det gäller att hitta de bästa ledarna och bygga, stötta och utveckla dem, så att man skapar en stark företagskultur. Det är det viktigaste man har att göra som vd i ett tjänsteföretag och det är så jag har tänkt under mina 16 år på Grant Thornton. Det är inte slumpen som gjort att vi har utsetts till Sveriges bästa arbetsgivare.

En av dina huvuduppgifter är att arbeta med den gemensamma strategin. Var ser du Grant Thorntons största möjligheter att växa?

– I hela världen växer privata företag fram, entreprenörsföretag som blir internationella och globala direkt, just för att teknologin möjliggör det. Där finns den största marknadsmöjligheten just nu och det är i det segmentet den starkaste tillväxten kommer att ske. Sedan tappar äldre företag ganska snabbt sina positioner om de inte ställer om snabbt, och de behöver hjälp med att hantera den omställningen. Vi kommer så klart även jobba med andra kunder, men detta är vår kärnverksamhet. Och det är det jag vill att vi inriktar oss på globalt. Jag har en stark tro på att man måste fokusera någonstans för att bli framgångsrik.

Är det viktigt att växa?

– Definitivt. Men än viktigare är att möta de förändringar som sker. Vi ska växa på rätt sätt och förändra vårt arbetssätt i grunden. De som arbetar med omställningen i stället för att bara satsa på tillväxt blir vinnare om fem till tio år.

Hur mycket påverkar den gemensamma strategin exempelvis kontoren i Sverige?

– Strategin vi har i Sverige är väldigt starkt kopplad till den gemensamma strategin. Men det finns förstås utrymme för nationella anpassningar, i och med att det ser väldigt olika ut i de olika länderna, till exempel när det gäller marknadsförutsättningar.

Du pratar om stora förändringar, vad menar du egentligen?

– Teknologin kommer att påverka alla delar i företaget på ett sätt som vi inte kan föreställa oss i dag. Medarbetarna kommer att arbeta med kunderna på ett helt annat sätt och det gäller alla affärsområden. Allt jobb av manuell karaktär som vi i dag gör kommer försvinna, det är jag övertygad om. Och det är många av de timmar byråerna säljer i dag, så det handlar om en helt ny affärsmodell. De som lyckas ställa om företagskultur och arbetssätt kommer att ta marknadsandelar och bli vinnare! Våra kunder står inför samma utmaning och det är vi som ska hjälpa dem att hantera detta.

Hur kommer det nya tjänsteföretaget se ut?

– Det vet ingen och det är därför det är så spännande att få vara med. Tjänsteföretagen måste förändras i grunden och våga testa sig fram, och se till att det skapas innovationskulturer. Men jag är grymt optimistisk. Om vi blickar tillbaka så har vi inom Grant Thornton åstadkommit väldigt mycket bara det senaste året, bland annat när det gäller teknologiutveckling. Nästa steg för oss är att jobba med företagskulturen. Att göra saker på ett nytt sätt, att samarbeta mer och utveckla och investera tillsammans i det globala nätverket.

Vad gör man med dem som inte vill?

– Det kommer alltid att finnas motstånd när man vill genomföra förändringar. Jag tror det är viktigt att prata om förändringen. Och det har vi i branschen gjort ett tag, och de flesta förstår att vi håller på att förändras. Nästa steg är att göra det mer konkret, som att utveckla ledarskapet för förändring. Jag tror inte att alla kommer vara med, men det är kanske inte i den änden man ska börja.

Det låter som att det finns stora möjligheter. Men vilka risker ser du?

– Att vi som bransch inte klarar av omställningen. Utvecklingen går från personalintensiv till kapitalintensiv verksamhet. Den absolut största risken är att vi inte förändrar våra beteenden och vår kultur tillräckligt snabbt. Och att andra aktörer kommer in och tar över marknaden och snabbt bygger något nytt som vi i dag inte vet vad det kommer att vara.

Hur stor är risken?

– I dag underskattar vi som bransch de riskerna. Alla i branschen kommer inte bli vinnare framöver.

Planerar ni att etablera kontor i fler länder?

– Vi finns i nästan alla länder där vi ska finnas. Men vi behöver bli starkare i Asien, och i delar av Europa. En viktig del i mitt arbete är att bygga ett starkare nätverk. Vi behöver analysera var entreprenörskapet skapar tillväxt, var investeringar sker och titta på var vi behöver bli starkare.

Är det någon del av världen som är särskilt spännande nu?

– De asiatiska länderna. Det händer så mycket i de delarna av världen och det är nytt och spännande för mig. Det ska bli otroligt intressant att få följa utvecklingen där.

Var kommer ditt intresse för ledarskap från?

– Jag tror det kommer från min barndom, min mamma var övertygad om att jag skulle jobba med ledarskap. Jag var äldst av fyra syskon och växte upp i ett litet glasmästeri i Göteborg. Båda mina föräldrar jobbade i butiken, och jag fick ofta ta hand om mina syskon. När jag blev äldre var det jag som drog ihop kompisarna till olika aktiviteter, allt från att bygga kojor till att spela fotboll och hockey. Alltid var det något projekt på gång och jag var spindeln i nätet. Jag har också varit tränare, främst i basket, både för tjejer och killar. Allt detta är väldigt värdefulla erfarenheter som jag tror har präglat mig som ledare.

Huvudkontoret är i London, men du väljer att bo kvar i Sverige, varför?

– Jag älskar Sverige och jag vill bo kvar här. Åtminstone till en början, så får vi se hur det blir sedan. Även om jag kommer att jobba en del i London, så kommer jag ju att resa väldigt mycket.

Pernilla Halling

50 000 medarbetare i Grant Thornton International.

Grant Thornton har kontor i 140 länder.

Peter Bodin

Ålder: 52.

Bor: I Bromma.

Familj: Fru och två söner.

Aktuell som: Global CEO i Grant Thornton International.

Karriären i korthet

1965

Föds. Växer upp i Göteborg där föräldrarna har ett glasmästeri.

1985

Läser på ekonomlinjen i Östersund, inriktning, marknadsföring och organisation.

1989

Börjar på Revisionsgruppen Lindeberg & Co i Östersund som var marknadsledande i Jämtland.

1994

Blir auktoriserad revisor.

1996

Blir kontorschef i Östersund. ”Sedan den dagen brinner jag för ledarskap.”

Första sonen, Gustav, föds.

1999

Andra sonen, Erik, föds.

Flyttar med familjen till Göteborg för att som kontorschef expandera kontoret.

2000

Blir vd för Lindebergs Grant Thornton endast 35 år gammal.

2002–2010

Sitter i FAR:s styrelse och medverkade i omvandlingen till en branschorganisation.

2010–2015

Global styrelseordförande i Grant Thornton International.

2018

Blir den första Global CEO i Grant Thornton International som inte kommer från USA eller UK.