Under hela hösten 2017 jobbade ”tillväxtrevisorn” Sven Cristea på KPMG i Göteborg två dagar i veckan. Övriga dagar var han föräldraledig. I alla fall på pappret. I realiteten jobbade han betydligt mer och ibland fick dottern följa med på kundmöten.

– Det har varit både trevligt och bra. Många kunder har uppskattat Charlize.

Men framförallt har föräldraledigheten fått Sven att reflektera över vad som är viktigt i livet.

Sven är revisorn som tagit klivet ut från kontoret och gjort sig känd under hashtaggen #Tillväxtrevisorn. För det har han uppmärksammats i sociala medier, men även av sin arbetsgivare som tilldelat honom ett stipendium, KPMG:s 75-årsstipendium 2017.

– Jag jobbar mycket med tillväxtbolag och start ups, och ville få till en röd tråd. Därför började jag med #Tillväxtrevisorn på LinkedIn. Många revisorer är anonyma i sitt arbete, men jag tycker vi ska våga synas och visa vad vi gör och vilka värden vi kan skapa.

Den som följer Sven Cristea på LinkedIn märker snabbt att han är duktig på att lyfta både kunder och kollegor. Något som i sin tur genererar följare, likes och affärer.

– För mig är sociala medier inte särskilt annorlunda än livet i övrigt. Innan man berättar om en kund eller en affär som man har rott i land, har man ett ansvar att stämma av det. I övrigt är det viktigt att vara så transparent det bara går. Den tekniska utvecklingen och sociala medier innebär stora möjligheter. Genom att vara aktiv på sociala medier och öka transparensen kan vi bland annat visa att nidbilden av revisorn som grå och tråkig inte stämmer.

Just det, och kontaktbyggandet, är skälen till att Sven deltar på events och mingel. Det är viktigt att bygga relationer och marknadsföra sig själv och byrån.

– Det handlar om att ha ett tydligt syfte – att synas, höras, skapa och underhålla relationer.

Kännetecknande för Sven är att han först säger ja och sedan funderar ut lösningarna.

– Jag brukar hävda att utveckling ska göra lite ont och det har format mig, både som människa och revisor. Viljan att säga ja har lett till en hel del tillfälligheter som blivit möjligheter. Så mitt tips är helt enkelt att våga sätta sig i situationer som är obekväma.

Charlotta Marténg

Namn: Sven Cristea.

Ålder: 31 år.

Yrke: Auktoriserad revisor.

Familj: Gift med Emmelie – tillsammans har vi världens bästa dotter, Charlize.

Utbildning/karriär i korthet:

  • 2008: Masterexamen från Lunds universitet.

  • 2012: Auktoriserad revisor, som nybliven 26-åring.

  • 2009–2015: EY i Göteborg, senior manager 2015.

  • 2015: KPMG i Göteborg, director 2016.